High Five Šampóna z Prodavače: Načeva, Deus a The Wrens

7. únor 2014

Vydání debutového alba Prodavače s názvem Malý ráje na labelu Starcastic se blíží, a jelikož Pavel Kabelík alias Šampón poslední měsíce neposlouchal kvůli nahrávání a míchání nic jiného než vlastní věci, dali jsme mu trochu odpočinout v druhém vydání nové rubriky High Five. Poslechněte si, kterých pět alb ovlivnilo právě Šampóna.

Monika Načeva – Načeva
Jednou z desek, který mám dlouhodobě rád a fungujou i po x letech, co jsem to neslyšel, je album Načeva od Moniky Načevy. Byl jsem dlouhou dobu přesvědčenej, že se to jmenuje Nebe je rudý, ale není to tak. Je to deska někdy z 1996 a mám s ní spojenejch strašně moc vzpomínek na střední školu. Zásadní pro mě je z toho důvodu, že je to jedna z mála českejch desek, u který mě vždycky zajímaly texty. Vlastně už od prvního okamžiku.

Čtěte také

Deus – Worst Case Scenario
To byla pro mě v jednu dobu úplně nejzásadnější deska, poslouchal jsem to asi rok v kuse. Pamatuju si, že mi to tenkrát půjčil Bourek, a já jsem hnedka pár dnů na to jel do Prahy, protože jsem měl potřebu si to koupit na originálním cd. Jel jsem do Jungmanky do obchodu, myslím, že to byl Popron. Neměli tam Worst Case Scenario, ale desku od Deus s názvem My Sister Is My Clock, u který jsem až ex post zjistil, že to je jeden track – taková koláž nebo jam. Na rozdíl od tý desky, pro kterou jsem si tam jel, bylo tohle prakticky neposlouchatelný.

The Wrens – The Meadowlands
Další deska jsou The Wrens a album The Meadowlands. Je to dneska už trochu pejorativně používaný označení „indie“, ale řekl bych, že je to „indie“ v tý nejvíc ryzí podobě, alespoň pro mě. Texty jsou o holkách a rozchodech a řeší se tam takový ty správný, důležitý věci.

03058028.jpeg

Massive Attack – Blue Lines
Deska, kterou mám pořád hrozně rád, i když je poměrně stará, je Blue Lines od Massive Attack. Rozhodně jsem ve svý době daleko víc poslouchal Protection a vlastně, jak jsem se doposlouchával vším, co kdy vydali, přijdou mi Blue Lines jako jejich nejkonzistentnější a nejlepší věc.

U2 Zooropa
Těch desek je strašně moc, ale pokud mám vybrat pět, tak to bude určitě U2 – Zooropa. Myslím, že Zooropa se vymyká všem ostatním deskám, co kdy udělali. I když ta 90. léta pro ně byla, do jistý míry, experimentální, Zooropa se strašně drží v tom, že je od začátku do konce nehitová.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.