Hit 'Em High. Rap a basketbal jsou jako nejlepší kamarádi

13. květen 2020

Dokumentární seriál The Last Dance o nejslavnějším basketbalistovi všech dob Michaelu Jordanovi aktuálně slaví velké úspěchy u diváků i kritiky. Velkou roli v něm hraje i hip hop. Co má společného s basketbalem? Víc, než si myslíte.

„Ulice jsou jen krátká zastávka, buď začneš prodávat crack, nebo máš báječnej výskok,“ rapoval v polovině 90. let The Notorious B.I.G. na desce Ready To Die a popsal dvě možné cesty, kterými se Afroameričan z nižší třídy může dostat z bludného kruhu chudoby. Sám v dalším verši této písně Things Done Changed přidal ještě třetí, novou možnost, jak zbohatnout – vedle prodeje drog a hraní basketbalu je tu ještě rap. Polovina deváté dekády není jen časem, kdy Michael Jordan sbíral jeden titul v NBA za druhým, ale také nástupu hip hopu do žebříčků. V seriálu The Last Dance se tyto dvě specificky afroamerické disciplíny potkávají – Jordanova kouzla pod košem doprovází rap jako soundtrack jedné optimistické éry.

Hudební supervizor seriálu The Last Dance Rudy Chung chtěl údajně angažovat současné rapové hvězdy, jako třeba Kendricka Lamara, aby přerapovaly klasické hity z devadesátek, ale nakonec na to prý nebyl čas ani peníze. A tak místo toho použil dobový materiál. Seriál otevírá opulentní track Been Around the World od Puff Daddyho a Biggieho, který triumfální náladou skvěle dokresluje monstrózní dopad, který měl Jordan a Chicago Bulls na popkulturu na konci 90. let. Když sledujeme, jak Jordan v polovině 80. let střílí v jednom zápase neuvěřitelných 63 bodů, doprovází to track I'm Bad tehdejší největší rapové hvězdy LL Cool J. Je to, jako kdyby rap a basketbal patřily k sobě odjakživa. A do určité míry to platí.

„Basketball is my favorite sport,“ rapoval Kurtis Blow v roce 1984 v písni Basketball, která se dostala na 71. příčku amerického žebříčku a byla jedním z prvních velkých rapových hitů. Tady někde začíná nekonečná romance mezi rapem a basketbalem, která vrcholí v roce 1996 filmem Space Jam. V něm Michael Jordan společně s králíkem Bugs Bunnym a jeho animovanými kamarády zachrání planetu Zemi před invazí mimozemských monster tím, že je porazí – jak jinak – v basketbalovém zápase.

Space Jam nesklidil úplně nejlepší recenze, diváci však snímek milovali a je to nejvýdělečnější basketbalový film všech dob. Důležitou roli v něm hraje i černošská hudba – na soundtracku nalezneme hity jako I Believe I Can Fly od R. Kellyho, ale také spoustu rapu. Jsou tady ke slyšení Coolio i LL Cool J a také třeba devadesátková klasika Hit 'Em High (The Monstars' Anthem), v níž rapují B-Real ze Cypress Hill nebo Method Man z Wu-Tang Clan. Soundtracku ke Space Jam se prodalo šest milionů kusů.

Basketbalové dresy jsou neoficiální uniformou rapperů, na YouTube najdete tisíce videí, která míchají basketbalové triky s trapovými hity. Jay-Z vlastnil tým Brooklyn Nets, Drake je ambasadorem torontských Raptors a jejich loňský premiérový triumf v NBA oslavil několika tracky. A těžko bychom našli rappera, který by ve svých textech alespoň jednou neodkazoval na basketbalisty. Příklad z poslední doby? Hit The Box rappera Roddyho Ricche, který vládl americké hitparádě první tři měsíce letošního roku, zmiňuje dunky Vince Cartera.

Když chcete dělat rap nebo basketbal, nepotřebujete vlastně vůbec nic. K cestě z úplného dna na vrchol stačí jen málo – talent a úsilí. I proto k sobě mají rapové a basketbalové hvězdy tak blízko – rády se spolu fotí a fandí si. Paradoxně sám Michael Jordan však nikdy nebyl úplně milovníkem rapu. Když s ním v roce 1997 dělal novinář Bobbito Garcia rozhovor pro hiphopový časopis Vibe a pustil mu klasiku od dua Eric B. a Rakim, Jordan přiznal: „Dostal jsi mě. Rap vůbec neposlouchám.“ Tohle je možná ta pověstná výjimka, která potvrzuje pravidlo. Jinak jsou rap a basketbal nejlepší kamarádi.

Kde se vzalo pevné přátelství mezi rapem a basketbalem? Kdy tato „romance“ vyvrcholila? A jakou roli v tom měl Michael Jordan?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.