Hjaltalín: vulkanický pop rock z Islandu

1. duben 2011

V rámci dramaturgického večera Planet Connection vystoupí první dubnovou neděli v pražském Paláci Akropolis islandská kapela Hjaltalín. Sedmičlenná formace z Reykjavíku si v posledních měsících podmanila severskou hudební scénu a nyní vyráží i do zbytku Evropy.

Hjaltalín jsou kategorií sami o sobě: k základní navigaci by měl stačit fakt, že jejich opulentní poprockový sound čerpá z odkazu vážné hudby, šedesátkového soulu i současného indie rocku, nicméně velkou devízou severské party zkrátka zůstává její nadžánrový rozptyl.

Co začínalo bezmála jako studentská recese sboru na jedné střední škole v Reykjavíku, skončilo senzací v oficiálních hitparádách. Už za své debutové album Sleepdrunk Season (2007), s nímž kapele pomohl Gunni Tynes ze skupiny Múm, získali Hjaltalín na islandských hudebních cenách titul objev roku. Během natáčení prvotiny formaci navíc posílila zpěvačka Sigga, jejíž soulový feeling ideálně vyvažuje rozevláté rockerství skladatele Högniho.

Druhé studiové album Terminal, natočené v létě 2009, už demonstruje autorské sebevědomí a vyniká bombastickým zvukem, s nímž vydatně pomohl komorní orchestr a pěvecký sbor. Receptura kapely Hjaltalín je jasná: barokně vrstevnaté aranže, brilantní instrumentální výkony, výrazný vokální projev zpěvačky Siggy, ale v jádru především silné písničky. Deska měla fantastický úspěch a vysloužila si mj. výroční cenu norské hudební akademie. Nahrávka navíc strávila dva měsíce na čele islandského prodejního žebříčku.

02299192.jpeg

Pro potenciální návštěvníky pražského koncertu je pak podstatnou informací i to, že s velkým ohlasem se setkala také vystoupení sedmičlenného souboru na festivalech Roskilde nebo maďarském Szigetu. Tuzemské publikum sice bude ochuzeno o přítomnost orchestru, triumfální rozměr hudby Hjaltalín tím ale bude omezen opravdu jen zčásti. Dalším hostem večera navíc bude písničkář Jan Burian, který bude vyprávět své zážitky z cest po Islandu, a na programu je také projekce krátkého filmu Ptáčata režiséra Rúnara Rúnarssona.

Zda mohou Hjaltalín udělat stejnou díru do světa jako jejich krajané Sigur Rós, můžete posoudit sami už tuto neděli. A ještě u toho díky organizátorům ochutnáte islandskou specialitu – sušené rybí chipsy.

Spustit audio