Hodina angličtiny má vypadat jako dobrý tábor nebo party, říká učitel Broňa

16. březen 2023

Bronislav Sobotka alias Broňa je nadšený učitel angličtiny z Brna, který pomáhá lidem zamilovat se do angličtiny. Jak se do angličtiny zamiloval on a jak si své nadšení udržuje? Ve Studovně jsme probrali jeho cestu z krachující fabriky, po učení na gymnáziu, v Oxfordu i na Youtube a v online kurzech.

„Neměl jsem moc co dělat ve fabrice, která krachovala,” vzpomíná na dobu, kdy vzal do rukou starou učebnici. „Zamiloval jsem se do angličtiny a byla to obrovská láska. Seděl jsem tam u umaštěnýho ponku a čtyři, pět hodin denně jsem šrotil angličtinu,” vypráví a říká, že se později rozhodl studovat ji i na vysoké. „Šel jsem studovat pajdák jenom proto, že tam tehdy byla angličtina. Pak jsem musel učit, to byla povinnost a hrozně jsem si to zamiloval,” říká o své učitelské dráze.

„Začal jsem se chovat, jako kdybychom byli na táboře,” říká o svých učitelských začátcích. „Dělali jsme takový skautský program ale v angličtině, luštili jsme křížovky, běhali po škole a hráli hry,” říká Broňa o stylu, ve kterém učil dál a věnoval se mu i v diplomové práci. „Zážitková pedagogika pracuje s tím, že ten zážitek by měl být intenzivní,” vysvětluje a jako příklad uvádí, že žáci můžou natočit video nebo anglicky oslovit někoho na ulici. „V kontrolovaném, bezpečném prostředí zažít něco malinko nepříjemného a rozšiřovat si zónu komfortu, abych pak v reálném světě měl víc odvahy to risknout a udělat správnou věc,” říká.

„Angličtina se má učit anglicky. Je to těžší pro učitele i studenty, ale z dlouhodobého hlediska se to vyplatí,” říká o výuce na střední škole Broňa a dává důraz na to, že důvod musí učitel žákům vysvětlit. Učitelé často ví, proč něco dělají, ale pokud to studentům neřeknou, tak studenti nejsou motivovaní,” vysvětluje Broňa. Dnes Broňu lidé znají hlavně z internetu. „Když natáčím Youtube video, tak najednou nevidím, jak se člověk tváří a jestli tomu rozumí,” vysvětluje, proč naopak ve videích mluví také česky.

Poslechněte si celý díl o učení angličtiny s Broňou Sobotkou.

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.