Hory emocí. Vděčnost, zima, zranění. Hikerka Aneta Vachová vypráví o Pacific Crest Trailu

12. březen 2023

Pacific Crest Trail ze severu na jih nebyl zadarmo. Hikerka Aneta Vachová vypráví o samotě, přírodě, zranění na cestě i hledání vlastního tempa a komfortu dlouhé chůze.

„Dlouhé výlety se do nás zaryjou,“ říká Aneta, která se vydala na americký Pacific Crest Trail. Slavná Pacifická hřebenovka jí zabrala necelých 150 dní, během nichž ušla necelých 3800 kilometrů. Kvůli požárům v Oregonu a sněhové pokrývce v horách ji neabsolvovala celou od severu k jihu, jak měla v plánu. Přesto to bylo 5 měsíců plných zážitků.

Tělo na trailu. Zranění i vděčnost

„Touha pokračovat a jít dál mě neopustila ani tehdy, když jsem udělala několik kotrmelců strmým potokem,“ popsala Aneta na svém Instagramu zranění, které ji potkalo při pádu do kamenitého koryta. „Nevím, co se přesně stalo. Už během toho, co jsem se několikrát praštila do hlavy, jsem myslela na to, že že nechci domů,“ usmívá se v Casablance.

Aneta Vachová

Uhodila se několikrát do čela a velké podlitiny jí zalily obě oči. Vypadala trochu jako panda, jak neopomněli konstatovat ani ostatní hikeři, kteří jí jinak říkali přezdívkou Nine Beers.

„Bála jsem se, jestli se druhý den probudím,“ říká o první noci po zranění. A přiznává, že jí pomohlo srovnat hodnoty. Protože ale všechno nakonec dobře dopadlo, nevzpomíná na událost jako na to nejhorší z celého trailu. Tím prý byly nízké teploty narušující spánek.

„Ráno nám mrzly prsty a všechno, když jsme za tmy vyrazily,“ popsala ostatně i odbočku na Mt. Whitney. „Až tady mi došlo, že jsem vlastně vážně pyšná sama na sebe. A hlavně na moje tělo. Že zvládá tolik dní chodit tolik kilometrů a lézt do takových výšek.“ Slovo, kterým nejčastěji vystihuje pocity v závěru trasy, je vděčnost.

Samota, která posiluje

„Samota mi dává hrozně moc,“ popisuje Aneta část Pacifické hřebenovky, kterou si vyhradila jen pro sebe. „Samota trénuje moje rozhodovací procesy, nechává mě dělat si dlouhá rána, kdy jen sedím na slunci a prostě jen jsem. Naopak v noci se už sama nebojím jít čůrat. Došlo mi, že tam venku nic nečeká, co by mě chtělo vyděsit. Je to jen v mojí hlavě,“ napsala mimo jiné.

Poslechněte si kompletní záznam cestovatelské Casablanky s Anetou Vachovou o Pacific Crest Trailu a největších zážitcích z této slavné americké trasy, vedoucí od kanadských hranic k mexickým.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.