Hory jsou droga a Pyreneje ti dají tisíckrát víc, než sis vysnil, vypráví hikeři Kuboj a Fiki

30. leden 2023

Ivo Fikrle a Jakub Šolc alias Fiki a Kuboj společně „vytunili“ pyrenejskou trasu Haute Randonnée Pyrénéenne a stvořili svou vlastní „HRP Ultimate Crown“ s odbočkami na exponované hřebenovky a 3 nejvyšší vrcholy.

„Tohle byla oslava života v těch nejhezčích horách v Evropě na tom nejnáročnějším trailu v Evropě,“ napsal Jakub Kuboj Šolc po návratu ze společné dovolené, které ovšem Ivo Fiki Fikrle odmítá říkat dovolená. Společně šli 46 dní přes nejvyšší partie Pyrenejí po francouzské i španělské straně hranic. Spali venku, koupali se v horských potocích a užívali si slunečné počasí.

Požitkáři v nejtěžších horách

„Jsem člověk požitkář,“ tvrdí dál Kuboj s tím, že jednoduché prožitky  jídlo, pití a chůze – mu přináší vysokou míru naplnění. „V horách opravdu naplno žijeme,“ říká. „Hory jsou droga. Takové emoce jinde nezažijete,“ dodává Fiki.

Z Kubojova a Fikiho přechodu Pyrenejí

„Když jdeš sám, tak trochu spěcháš, s parťákem je to něco jiného. Den je vyplněný kopou srandy,“ zdůrazňují výhody společného putování. A mluví také o pozitivech většího věkového rozdílu mezi oběma. „Nechtělo se nám domů,“ shrnují své zážitky.

1000x víc než kolik sis vysnil

Trasu měli připravenou velmi podrobně, protože Kuboj ji prý plánoval, když se učil na státnice. V Pyrenejích se pak na cestě ztráceli, jen když se kochali nebo když o to sami stáli. „Pyreneje jsou jako Alpy, ale jsou méně zalidněné, teplejší a mají víc divočiny a traverzujících tras, které nevedou jen údolími k vrcholům,“ konstatuje Kuboj. „Ty hory ti prostě dají tisíckrát víc, než kolik sis vysnil,“ shrnuje Fiki.

Poslechněte si kompletní záznam Casablanky s oběma hosty!

Cestovatelský a outdoorový podcast Radia Wave oslaví 17. narozeniny! Přijďte 10. února do Kasárny Karlín, kde na vás od 19 hodin čeká série zábavných minipřednášek od cestovatelů a cestovatelek. Line-up postupně představujeme na facebookové události i stránce Casablanky. Vstup je zdarma a bez nutnosti rezervace, všichni jsou vítáni!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.