Hudba milá jako pistáciové kazety. V tvorbě Tomáše Háčka se potkávají Karpaty s Botaniculou

5. květen 2021

Čas od času se stane, že vám do cesty vstoupí hudba, nečekaně, vítaně – a vy si navždy zapamatujete ten moment, kdy se tak stalo. Zda se tak hluboce zapíší Littlewood Songs, je příliš brzy hodnotit. Jisté ovšem je, že sólová kolekce Tomáše Háčka, jinak frontmana kapely Listolet, má potenciál být vítaným společníkem. Křehká nahrávka akustického folk/ambientu vyšla digitálně už před rokem, teď se ale díky péči Dialog Crew dočkala krásného pistáciového nosiče.

Háček nás s pomocí akustických, ale i elektronických nástrojů, od akordeonu po skořápky od ořechů, bere na klidnou vycházku Západními Karpaty, obrazotvornost jeho hudby se ale na konkrétní území neomezuje. Z Littlewood Songs je cítit les i louka, ale taky nemalá dávka přívětivosti.

Kazeta littlewood songs

S tou pak pracují, tentokráte v punkovém kontextu, i dvě kapely, které od sebe věkově dělí celá jedna generace. Přesto je ale v jejich hudbě mnoho styčných bodů. Jak Fiddlehead, kde zpívá Pat Flyn z Have Heart, tak matadoři Dinosaur Jr. přináší na svých nových deskách na silných kytarových nápadech postavené skladby s velkou dávkou emocí, které se odráží i v silně osobně laděných textech. A těžko byste hledali někoho, kdo tento styl podává přesvědčivěji a uvěřitelněji.

Jaký je rozdíl mezi lidmi, které vychovali Fugazi, a těmi, kteří vyrůstali na Kiss? A jaká cesta vede k tomu, abyste ocenili veterány Dinosaur Jr.? Modeláři mezi tipy na nové desky odpovídají na tyhle i další otázky.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.