Hudební tip Estase Tonneho: Mou nejoblíbenější kapelou je sám velký oceán

20. říjen 2022
Tip

Charismatický hudebník, výjimečný kytarista a novodobý trubadúr z Ukrajiny Estas Tonne nedávno vystoupil v našem proskleném studiu v rámci další Radio Wave Studio Session. Při té příležitosti se s námi podělil o svůj niterný hudební tip, k našemu velkému překvapení od něj ale žádné umělecké jméno nezaznělo. Namísto toho mluvil o největším hudebním tělese všehomíra.

„Mou nejoblíbenější kapelou nebo autorem všech dob je sám velký oceán. Přichází, přináší inspiraci, očišťuje, bere nás na cesty. A také nás přivádí do míst, kde se neptáme na otázky. Není žádné proč,“ říká Estas Tonne, který prý nikdy nikoho nestavěl na piedestal, protože hudba, o které toho moc nevíme, podle něj může být skvělým nástrojem.

Estas dále zmiňuje lidskou potřebu věci kategorizovat a pojmenovávat. „My lidé, respektive naše mysl, musíme mít všechno v nějaké kategorii. Ale hudba to nepotřebuje,“ vysvětluje. „Inspirace je všude kolem nás, může to být setkání s někým, smítko letící kolem nebo zvuk větru nebo oceánu, stejně jako projíždějících aut.“

Co si podle Estase Tonneho příroda rozhodně nepřeje? A jaký způsob myšlení mu zamezuje ve vystupování na hudebních festivalech? Poslechněte si celý tip.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.