Hudební tip: Kapela Tamara tančí s Bonnie „Prince“ Billym v temnotě

3. září 2020
Tip

Minulý týden k nám do proskleného studia Radia Wave přišla zahrát a trochu si popovídat pražská indie kapela Tamara. Tři z jejích členů – Štěpán, Kristýna a Tamara – se s námi podělili o to, co zrovna poslouchají.

Kytaristovi Štěpánovi například učarovala výběrová deska Brontosaurů z roku 1995 Na kameni kámen. „Dostali jsme ji jako dárek do dodávky,“ vysvětluje. „Možná to někomu přijde jako cringe, ale já si myslím, že je v tom docela velká síla.“ Kromě bratří Nedvědů doporučuje i kanadskou postpunkovou kapelu Preoccupations.

„Když jsem poprvé slyšela kapelu Life Without Buildings, tak jsem to jak blázen všem nutila,“ říká basistka Kristýna. Na jejich jediné desce Any Other City (2001) ji baví především hlas zpěvačky Sue Tompkins. Skupina vznikla v roce 1999 na Glasgow School of Art ve Skotsku, kde tehdy její členové studovali, a rozpadla se o necelé tři roky později.

Bubenici Tamaru, podle které se kapela jmenuje, zaujal americký písničkář Bonnie Prince“ Billy a jeho píseň I See A Darkness z roku 2012. Především tedy hudební klip, který skladbu doprovází. Strašně krásně v tom klipu tančí, a když to vidím, tak musím taky začít tančit,“ přiznává se.

Co Štěpán nejvíc obdivuje na kapele Preoccupations? A co v posledních dvou týdnech poslouchá Kristýna? Pusťte si celý příspěvek.

autor: Dora Rodriguez
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.