Hudebníci a výtvarníci v digitální galerii oživují Vyšehrad v mrtvé době

29. duben 2021

Pátého května bude zahájen projekt Vyšeart – interaktivní digitální galerie v prostoru Národní kulturní památky Vyšehrad. Během procházky tu uvidíte a uslyšíte díla studentů z AVU, HAMU a UMPRUM. Do konce srpna tak Vyšehrad ožije výstavou, kterou je možné zažít ve dne i v noci.

Za organizací celého projektu stojí pětice umělkyň: Magdaléna Ochmanová z HAMU, Hana Sommerová z AVU, Eliška Hanuš, Jarka Straková a Mariana Pecháčková z UMPRUM.

Organizační tým projektu digitální galerie Vyšeart: zleva Magdaléna Ochmanová, Eliška Hanuš, Hana Sommerová, Mariana Pecháčková a Jarka Straková

„Chtěly jsme vytvořit něco novýho, mezioborovýho a poznat v týhle mrtvý době jiný umělce,“ přibližuje jejich motivaci k uskutečnění akce Vyšeart Sommerová. „Na Vyšehradě je okruh 14 míst, na kterých návštěvníci najdou QR kód, po jeho načtení se dostanou k vybranému dílu dvojice umělců. Jedná se asi o dvouhodinovou procházku,“ dodává.

Každé ze 14 vystavených děl vzniklo ve spolupráci jednoho hudebníka a jednoho výtvarníka. Jedno vytvořila i umělecká dvojice Antonie Zichová, studentka malby na UMPRUM, a Ela Tolstova, zpěvačka, skladatelka a zakladatelka kapely Tolstoys, která se v roce 2018 umístila v žebříčku časopisu Forbes 30 pod 30.

Umělkyně Antonie Zichová (vlevo) s hudebníky Elou Tolstovou, Samuelem Macem (vlevo) a Michalem Smetanou

„Naším audiovizuálním dílem jsme chtěly na místo amfiteátru vrátit to, co tam patří, ale teď to tam být nemůže,“ popisuje jejich instalaci Tolstova, která si ke spolupráci přizvala i kolegy z hudební branže Michala Smetanu a Samuela Maca.

Hudebník Štěpán Hon a umělec Jan Vohradský

V rámci Vyšeartu vystavuje i Honza Vohradský, který studuje malbu a kresbu na AVU a má velký vztah k poezii. Jeho uměleckým partnerem je bubeník z HAMU Štěpán Hon. Co vzniklo při spojení dvou tak odlišných umělců u rotundy sv. Martina, nejstarší dochované rotundy na území Prahy? Dozvíte se v reportáži.

Po celou dobu konání projektu digitální galerie je možné se do Vyšeartu přihlásit pomocí opencallu s názvem #vyšeartinspiruje. Stačí vytvořit výtvarné dílo nebo složit hudbu a umístit ji na internet pod tímto hashtagem. Deset vybraných umělců bude moci svoje práce vystavit na oficiálních stránkách Vyšeartu.

Jak vzniká dílo dvou umělců, kteří se nikdy neviděli? Dá se rušný městský život, který si už téměř nepamatujeme, přenést na plátno v digitální podobě? Poslechněte si reportáž Elišky Soukupové z digitální galerie Vyšeart.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.