Icos se chystají 15. září zbořit klub V Jelení

27. březen 2014

Občas se stane, že vás nějaká naprosto neznámá kapela nakrouhá na jemno a stačí ji k tomu několik minut, které ji po chvilce váhání věnujete. Icos na první pohled vypadali jako další nudná parta s nenápaditým obalem a rádoby temnou aurou. Vše se změnilo ve chvíli, kdy jehla gramofonu dosedla do drážky.

Opět mi to připomnělo, že se nevyplácí vynášet soudy nad kapelou, dokud neuděláte to nejpodstatnější, neposlechnete si ji. V tu chvíli, jako by někdo otočením knoflíku vypnul realitu a z vašeho pokoje se stalo místo, kde je možné cokoliv.

Icos od prvního tónu pracují s neuvěřitelně elektrizující atmosférou, která má navíc podobný rytmus jako když vyprávíte příběh. Mění se a graduje, udržuje vaší pozornost a občas vás hodně překvapí. U Icos má pak stejný efekt jako soundtrack u filmu, navozuje náladu a naznačuje, popřípadě dotváří něco, co se děje přímo před vámi a je to reálné. Tou zcela hmatatelnou částí jsou v tomto případě drtící a surové riffy, na kterých tahle kapela stojí a které jsou protkány a doplněny pavučinou jemnějších melodií. Není to ale žádné rádoby intelektuální umění a pokus znít "zajímavě", někdy je to tvrdostí hodně blízko třeba His Hero is Gone a to byla věru brutální kapela.

Projev Icos v sobě má špínu a vztek, tedy, to co tolik kapel v současnosti postrádá a čím mě totálně uzemnili Neurosis, když jsem je nedávno viděl. A přesně tím mě dostávají i tihle Švédi. Nebojí čerpat z Isis, Red Sparowes, Pelican nebo Mono, stejně jako se nebojí do toho až minimalisticky řezat. Někdy mi hodně připomínají jejich krajany Cult of Luna, ale Icos nejsou metalová kapela, i když si z něj občas nějaký přísný riff vypůjčí, nehrají ale ani postrock, a už vůbec ne crust. Dokonale balancují na hraně všech těchto stylů a výsledek je zcela impozantní!

Jeho síla bude v pondělí 15. září znásobena obývákovám prostorem klubu V Jelení a brutálním hlasitým zvukem! Jestli máte rádi Isis, Cult of Luna, Russian Circles a v neposlední řadě Neurosis, tohle nepropásněte! Večer otevřou stále lepší La Prosperité z Hradce se svou starou školou emocoru alá Policy of 3, Ivich nebo Jasmine. Začátek od 20 hodin.

autor: Banán
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.