Ikebana: Když se vesmír odráží v květinách

11. listopad 2013

Kolem dlouhého stolu v budově pražského paláce Lucerna stojí několik žen, převážně z Japonska, ale taky z Koreje nebo Švýcarska. Vzhlížejí k sympatické blondýnce, která jim v japonštině vysvětluje, co bude na programu dnešního workshopu ikebany. Daniela Hátleová si svou vášeň pro "živé květiny" přivezla z Japonska a už přes 20 let uchvacuje jasnými liniemi květinových aranží na workshopech, které vede.

"V ikebaně aranžujete 3 základní prvky – nebe, člověk a země. Jsou to pravidla, která jsou doporučená a vždycky záleží na tom, jaký materiál, tedy větve a květiny máte a do jakého stylu půjdete. Důležité je naučit se techniku práce s větvemi, květinami a především osvojit si japonskou eleganci. Každá aranž by měla tvořit pomyslný trojúhelník odkazující na tři základní elementy," zasvěcuje nás Daniela Hátleová do tajů umění ikebany.

Stojíme u stolu, kde na nás čekají dvě keramické misky, sezónní chryzantémy a větvičky buksusu. To všechno pro aranžování ikebany v klasickém japonském stylu. Japonci umisťují ikebany v tradičním japonském pokoji do takzvané "tokonomy", což je výklenek ve zdi, kde kromě květin najdete i kaligrafický nebo malovaný svitek. Ikebana je pro Japonce životní cestou a tím se asi nejvíc odlišuje od evropského vnímání květinové výzdoby. "Evropané aranžují květiny podle svého estetického cítění, s ohledem na to, při jaké příležitosti a v jakém prostředí budou umístěné. Pro Japonce znamená ikebana celý svět. Je to vesmír, který se odráží v květinách. I proto má ikebana svá vlastní pravidla a řeč," popisuje starobylé principy japonského aranžování květin Dagmar Havlová, jedna z členek klubu Ikebany.

03005281.jpeg

Umění ikebany propadla už během svých studií v Japonsku v 70. letech minulého století a s Danielou Hátleovou pak v Česku navazuje na učení školy Sogetsu. "Z těch mnohých škol ikebany je velmi otevřená světu mimo Japonsko. Dává lidem možnost vlastní tvorby a fantazie. Je samozřejmě velmi dobré, pokud znají základní pravidla, ale v naší škole se od nich mohou odchýlit," doplňuje Dagmar Havlová. Japonské aranže ve volném stylu, které jsou typické právě pro školu Sogetsu, pak dávají i Evropanů jedinečnou možnost rozjet to po svém ve stylu ikebana.
Poslechněte si celou reportáž.

03005280.jpeg
autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio