INTRO: Orville Peck. Seznamte se s nejdůležitějším queer country zpěvákem letošního roku

10. říjen 2019

Klasický kovbojský klobouk doplňuje kožená škraboška doplněná třásněmi. Občas jsou až na zem, jindy z řetízků nebo zlatých provázků, vždy halí ale celý Orvillův obličej. Tajemný maskovaný kovboj, odpadlík a vyvrženec původem z Kanady jich vlastní přes dvě desítky a bez nich nikdy nevystupuje. Zdaleka ne první queer country zpěvák v historii, ale rozhodně ten nejdůležitější v roce 2019.

Kdo se ukrývá pod pseudonymem Orville Peck, za postavou kovboje v kožené masce přicházející z prázdnoty nevadské pouště? Prvotní touha zůstat v anonymitě samozřejmě úplně nevyšla a spekulace fanoušků se záhy potvrdily, za identitou prokletého písničkáře smutných torchsongů se ukrývá Daniel Pitout, bubeník kanadské noisepunkové kapely Nü Sensae a zpěvák punkových Eating Out, kde najdeme například další výraznou postavu kanadské punkové scény – zpěvačku kapely White Lung Mish Way. Pitout sice patří k jádru torontské punkové a D.I.Y scény i mezi viditelné a agilní queer aktivisty, jeho identita coby Orvilla Pecka nabývá ovšem spíš mytických rozměrů.

„Country fanoušci toho chtějí mnohem víc a mnohem větší rozmanitost, než jim nahrávací společnosti a rádia přisuzují,“ uvedl Peck pro magazín Billboard. Peck využívá klasickou country naraci, vypráví příběhy ze svého života zasazené do hlubokých kaňonů i vyprahlé pouště – jak si kánon žánru žádá. V jeho textech se potkávají podvodníci, kteří pak po boku cestují nevadskou pouští. Ozývá se nostalgie i jemné závany melancholie, Peck vzpomíná na příběhy ze svého života, tragické konce i nešťastné lásky. Osobní příběhy se tu střídají s reinterpretacemi notoricky známých příběhů.

To se týká například orbinsonovsky znějící (ale toto srovnání u Pecka sedí i obecně) skladby Kansas (Remembers Me Now), kde Peck převypráví příběh vrahů Perryho Smitha a Dicka Hickoca. Naproti tomu skladba Big Sky, vyprávějící o Peckových bývalých milencích, se kterými to nevyšlo, ať už kvůli jejich násilné povaze, nebo odměřenosti, je tím nejosobnějším, co deska přináší. Orville využívá klasické country stylizace jednotlivých postav, takže by se mohlo zdát, že zpívá o stejně fiktivních osobách, jakou je svým způsobem on sám.

INTRO je nepravidelný seriál Radia Wave, ve kterém vám chceme představovat začínající a zatím nepříliš známé hudebníky a vycházející hvězdy aktuální popové i experimentální scény z celého světa.

Gay tematika může působit v rámci country subverzivně, nicméně se nejedná o žádnou novinku. Kromě klasiků country (Dolly Parton, Johnny Cash, ...), kteří ve své době přinášeli sami subverzi, Peck často vzpomíná na queer country kapelu ze 70. let Lavender Country. Peck není někdo, kdo by měnil zničehonic pravidla hry, spíš kráčí dál pěšinou, kterou mu v poli naznačili předchůdci.

Orville Peck

Orville Peck, kovboj a antihrdina, který se pro svůj dotažený styl dostal i do americké mutace módního časopisu Vogue, nezapře své kořeny v punkové subkultuře. Ať už zvukem a kytarovými vyhrávkami, které jako by si odskočily ze zmiňovaných Eating Out, nebo pro svébytné vypravěčství, ve kterém se jistá subverze nakonec skrývá. Jak jinak si vysvětlit jeho radost, že si jeho skladbu Dead Night, otvírák desky o dvou do sebe zamilovaných podvodnících, prozpěvují cestou do školy a práce rodiny někde v Alabamě a ještě mu o tom píší nadšené e-maily.

Orville Peck – Pony (2019, Sub Pop)

Kdo ještě z americké popkultury uchopil ve svém díle příběh o kansaských vrazích Hickocovi a Smithovi? Díky čemu odhalili fanoušci pravou identitu skrývající se za postavou Orvilla Pecka? A jak se mu daří subverzí posouvat zvuk současné country? Poslechněte si celé INTRO o desperátovi Orvillu Peckovi!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.