Introvertní mathrock Tribe-J a rozchodovka Ale Funguju. Startér hledá talenty v instrumentálkách

14. prosinec 2016

V posledním Startéru se hlavně mlčelo. Novým hudebním talentům, které jsme před Vánoci našli v zákoutích českého webu, stačí kytary nebo synthy. Ale Funguju natočil tichou rozchodovku Nevadí, kapela Tribe-J zase vrací do hry počítání, tak dobré, že se docela obejde beze slov.

Tribe-J jsou z Hradce Králové a my si myslíme, že se po městě pohybují jenom v noci, čtou depresivní komiksy, poslouchají staré Fugazzi a moc nemluví. To je dojem, který jsme si o kapele udělali na základě sugestivního zvuku výborného tracku 7 pm (podle nás by se mohl jmenovat třeba 2 am). A teď, co o nich opravdu víme. Tribe-J fungují rok díky kytaristce Nas a bubeníkovi, co si říká Návštěvník (přezdívky k jejich hudbě taky dost sedí!), a poslouchají TotorRo, Animals as Leaders nebo třeba Bonobo a Tycho. Z téhle kombinace vzorů může vzniknout něco skvělého, tedy, ještě lepšího, než co už jsme slyšeli. Tribe-J jsou primárně instrumentální, zkoušejí ale i s „avantgardním zpěvákem a malířem Matoušem Hrbkem“, píšou nám v biu. Tahle kapela nás baví čím dál víc.

Ale Funguju je sólo projekt někoho, kdo rád používá umění jako autoterapii. A krom toho, že si léčí bolístky skrz desku nazvanou I bez tebe, umí dělat celkem poslouchatelné tracky! Klenuté elektronické kompozice nám ze všeho nejvíc připomínají hudbu Tomáše Martínka, jinak řečeného TMA, který nám ostatně hudbu Ale Funguju doporučil. Track Nevadí má impresionistické kvality, dokáže vykreslit ambivalentní, tragikomickou situaci, ve které někomu říkáte „to nevadí“. Je to pech!

Poslechněte si poslední Startér, zahlasujte pro své oblíbence a pošlete nám talenty, které jste objevili vy!

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka