Investovat bez rizika – Cashflow 101

30. září 2010

O víkendu se v Ostravě a Brně odehrají semifinálová kola Mistrovství ČR ve stolní deskové hře Cashflow 101. Tahle nenáročná hra pro šest lidí je jakýmsi obrazem skutečných finančních trhů a jejím cílem je naučit hráče se v tomto prostředí pohybovat.

Většina z nás si alespoň někdy v životě zahrála, dnes už legendární, deskovou hru Dostihy a sázky, případně modernější a pokročilejší Akcie a opce nebo Monopoly. Cashflow 101 staví na podobných základech – házíte kostkou a dupete po hrací ploše, ale její cíl leží kromě oblasti pobavení také v seznamování hráčů s koloběhem peněz na finančních trzích a s tím i zvyšování jejich takzvané finanční gramotnosti.

Princip hry se moc neliší od zmíněných kolegů. Na rozdíl od nich ovšem není cílem hry zničit protihráče, ale stát se finančně nezávislými. Dostat se z malého kruhu, který ve hře představuje každodenní chození do práce, do většího, kde už na vás vydělávají vaše investice, jak vysvětluje David Rektorys, předseda vysokoškolského Cashflow klubu, pořadatele Mistrovství ČR v této hře, fungování této hry a její cíle.

Cashflow klub pořádá v příštích týdnech vůbec první Mistrovství ČR ve hře Cashflow 101. Jeho semifinálová kola se odehrají 2. října v Ostravě, 3. v Brně a 16. října v Praze, kde se také ten samý den utkají soutěžící ve finálových bojích. Dorazit mohou i úplní nováčci, pravidla budou osvětlena na místě. Vám tak stačí jen udělat si dostatek času – jedna hra trvá přibližně dvě až tři hodiny.

Povídání o zvyšování finanční gramotnosti pomocí deskové hry je sice pěkné, ale jak dodává opět David, je dokonce pravdivé. Sám zná nejeden případ, kdy hráči díky zkušenostem ze hry začali úspěšně investovat.

Snem Cashflow klubu tak není jen rozšířit hru do obyčejných domácností a především do škol, ale všeobecně zvýšit povědomí nejen mladých lidí o fungování finančních trhů a možnostech jejich využití.

Více informací o hře nebo turnaji hledejte na webu cashflowturnaj.cz nebo poslouchejte v pátek večer pořad Universum. Začíná v 21 hodin.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.