Izanasz v Echu: s každým dalším albem se snažím o něco nového

22. září 2017

Jana Palatého, respektive jeho tvůrčí alter ego Izanasz, bylo prvně možné zaregistrovat zhruba rok zpátky na festivalu Ruins of Intolerance, a pak už se to vezlo tempem až kontrastním k jeho pozvolna plynoucí, náladotvorné hudbě. Během dvanácti měsíců vydal několik alb, to nejnovější, Spectral Cascades, na kazetě díky labelu Genot Centre. A mezitím hrál na tak rozličných akcích, jako byla Silent Night nebo koncert severských metalových rarachů Sink; v neděli 15. října ho čeká společný koncert s litevskými postblackmetalisty Au-Dessus.

A ačkoliv můžeme Izanaszovu hudbu směle řadit do škatulek drone či (dark) ambientu, šíře Palatého inspirací je nezměrná, jak se to koneckonců projevilo na skladbě playlistu, v němž došla řada na binární noise Ryojiho Ikedy, folková vzývání Wardruny i surové elektroniky Fuck Buttons. I z tohoto výčtu je zřetelné, že Izanasz netvoří s žánry na mysli, ale hlavou otevřenou, byť nikoliv názorům zvenčí, jimiž se necítí být ovlivněn. Klíčovým přístupem je přirozenost.

Spectral Cascades sám Palatý přibližuje coby album, které vznikalo v období depresí (jak to výstižně ilustruje introspektivní a potemnělá skladba Memories of Broken Character Armor), jeho hudba ale vcelku vykazuje značné soustředění, které nejenže popírá stereotyp mimózního umělce, ale znovu poukazuje na obdivuhodnou šíři záběru. Začalo to trackem pro kompilaci labelu ACR, konec je, doufejme, v nedohlednu.

Playlist:
Mt Accord – Wait Here
Omega Massif – Wölfe
Wardruna – Odal
Fennesz – Blok M
Ryoji Ikeda – Data.Flex
Neutral Milk Hotel – Communist Daughter
Burial – Feral Witchchild
Fuck Buttons – Ribs Out
Telepath – Forget
Coil – Are You Shivering?

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.