„Já jsem hudba!“ Velký příslib (snad) skvělých zahraničních desek roku 2024. Jako vždy bez záruky

12. leden 2024

No není to hezké se na něco těšit? Hudební redakce Radia Wave netrpělivě vyhlíží zahraniční alba chystaná (nebo údajně chystaná) na rok 2024. Například americká experimentátorka Eartheater od novinky slibuje „opravdu velký zvuk, abrazivní elektroniku a hymničnost“. Playboi Carti zase hrdě prezentuje slogan I AM MUSIC. Očekávání jsou velká, záruky žádné. Tohle je sedm nahrávek, které by vás, myslíme, neměly minout.

Playboi Carti

Plánované vydání: 2024

Rapový vizionář Playboi Carti kolem sebe za poslední bezmála čtyři roky na americké rapové scéně vytvořil nové hnutí. Hlavní podíl na tom měla jeho nesmírně inovativní deska Whole Lotta Red (2020). Kolektiv Opium, v němž působí jedni z největších trendsetterů ve hře (Ken Karson nebo Destroy Lonely), ale i módní a grafičtí designéři, vrací do hry metalovou estetiku, a to jak v rámci fashion, tak i hudby. Členové Opium chodí skoro vždy v černém oblečení od návrhářů, jako jsou Rick Owens nebo Demna Gvasalia. Od konce minulého roku Carti sype jeden singl za druhým skrze náhodné kanály na sociálních sítích s prezencí sloganu I AM MUSIC. na kterých také píše slogan I AM MUSIC (Já jsem hudba). Troufalé? Ano. Pravdivé? Možná. Teasuje tím název nového alba? To nevíme, ale Cartiho fanoušci se mají po dlouhém čekání letos konečně dočkat nového projektu.

Kali Uchis

Plánované vydání: 12. ledna 2024

Nové album kolumbijsko-americké zpěvačky Kali Uchis, které vyjde pod labelem Geffen už zítra, prý inspiroval smyslný půvab orchidejí. Čtrnáctistopá nahrávka Orquídeas bude oproti svému kritikou ceněnému předchůdci Red Moon In Venus (2023) celé ve španělštině a přinese četné hostovačky – Peso Pluma, El Alfa, JT, Karol G a Rauw Alejandro. Soudě podle aktuálních singlů se můžeme těšit na barevnou směsici žánrů, zaznívá tu latinský pop, jazz i reggaeton. „Orchidej je národní květinou Kolumbie a máme více druhů orchidejí než kdekoli jinde na světě,“ pyšní se Kali Uchis v oficiálním vyjádření.

Sega Bodega

Plánované vydání: 2024

Britský umělec Sega Bodega měl od vydání svého poslední alba Romeo dost napilno. Podílel se na cenou Mercury Prize oceněném albu Shygirl, založil skupinu POiSON GiRLFRiEND (se zpěvačkou Kiss Facility) nebo si střihl spolupráci s královnami alternativního popu Björk a Rosalíou. Teď to vypadá, že bychom se od Segy Bodegy po třech letech konečně mohli dočkat další autorské nahrávky. Minulý rok se připomněl singlem Arena s venezuelským producentem Safety Trancem a fanoušci spekulují, že track je ochutnávkou toho, co na novém albu uslyšíme. Sega Bodega spekulace nevyvrací, ba naopak – na svých sociálních sítích o připravovaném projektu krypticky referuje. O co se bude jednat? Musíme se nechat překvapit.

070 Shake

Plánované vydání: 2024

Americká rapperka, zpěvačka a textařka 070 Shake se v červenci poprvé představila pražskému publiku a do Roxy s sebou vzala i svou přítelkyni Lily-Rose Depp. Své fanoušky dlouhodobě připravuje na nové album, začalo to ukázkami nového materiálu během její jarní a letní festivalové tour. Následoval atmosférický R&B singl Black Dress a ještě před koncem roku 070 Shake stihla vydat další skladbu – Natural Habitat s Kenem Carsonem na featu. Už známe i název, album se má jmenovat PETRICHOR – po vůni, která ze země vyvstává po dešti.

Amen Dunes

Plánované vydání: 2024

Své poslední album napsal, nahrál a následně vyhodil do koše. Naštěstí začal znovu. Cesta amerického písničkáře Damona McMahona ke skvělé desce Freedom (2018) byla trnitá, čekání se ale vyplatilo ve všech ohledech. Ryzí písničkářství, chaotické, a přesto srozumitelné, příměs dream popu, elektroniky i křehkého folku a ještě křehčí vokální projev vlající nad pozoruhodně živelnou instrumentací. Amen Dunes je přiznaný podivín, na sociálních sítích není příliš aktivní, ale server Stereogum má evidentně důvod si myslet, že by nám letos mohl nadělit dlouhohrající novinku. Cítíme se nadějeplně!

Eartheater

Plánované vydání: březen 2024

Kali Uchis není jediná, kdo se na své úspěšné album z roku 2023 letos chystá navázat vydáním dalšího. Aftermath má být u experimentátorky Eartheater následovníkem zářijového Powders. Na něm americká hudebnice loni ohledávala tradičnější popové struktury, ovšem bez ztráty sytého, místy možná až hypersaturovaného zvuku. Od jarní edice sesterského alba očekáváme osobitý avant-pop a jako už tradičně i působivé vizuály. Stabilní kariérní vzestup Alexandry Drewchin sledujeme s nadšením, tím spíš, když na nové desce slibuje „opravdu velký zvuk, abrazivní elektroniku a hymničnost“. No nezní to skvěle?

JID

Plánované vydání: 2024

Hned dvě alba by měl mít aktuálně rozpracovaná náš velký rapový oblíbenec z Atlanty JID. Výjimečnou desku The Forever Story (2022) rotujeme dodnes a jeho skvělá show na pražském festivalu Metronome nás sice krátkodobě ukonejšila, ale nyní už lačníme po novinkách. JID rok 2024 odstartoval vydáním singlu 30 (Freestyle), a my doufáme, že nehodlá zpomalovat. Na cestě by totiž měla být nová deska Forever & A Day i společný projekt s producentem Metro Boomin. Souhlasíme s nedávným tvrzením Lil Yachtyho, s nímž JID vytvořil duo BlakkBoyz a dva loňské singly: „Nikdy jsem od něj neslyšel špatnou sloku“.

Spustit audio

Související