Jak běžný je oběžný výtah? Radio Wave Paternoster Session začíná rozhovorem o výtazích

12. září 2018

„Pro malýho kluka je to neuvěřitelně fascinující zařízení, který v určitým okamžiku mizí do hlubin země a v určitým okamžiku do vrcholů...,“ popisuje zrod svého opojení páternostery jejich znalec a fanoušek, a také zaměstnanec Českého rozhlasu, David Kabele. Rozhovor o výtazích, které nezastavují, otevírá novou sérii videí českých hudebníků, kteří pro Radio Wave nahráli jeden svůj song v stísněných podmínkách jedoucí kabinky.

Sólo projekty Leto s Monikou nebo Lazer Viking se do nejstaršího dosud fungujícího páternosteru v Čechách vešly celkem snadno. Dobrodružnější to měl Kapitán Demo se svými údajnými třemi sty kilogramy váhy. Spolu s Čárami života a Ventolinem se jich tak v kabince technické památky, která dodnes denně rozváží rozhlasáky po funkcionalistické budově Českého rozhlasu na Vinohradské ulici, vystřídalo celkem pět.

Paternoster Session navazuje na videoklipy z minulého roku, které překládaly zvukové nahrávky českých hudebníků do vizuální podoby expresivní znakové řeči. Letos ukáže Radio Wave v měsíci podpory české hudební scény videoklipy z netradičního místa k hraní, které je běžně veřejnosti nepřístupné. Natočit video i zvuk bylo technickou výzvou jak pro produkční tým, tak pro umělce samotné, kteří se museli vypořádat nejen s fyzickými omezeními stísněného prostoru, ale hlavně s psychologickými nástrahami hraní v otevřené jedoucí kabince.

Znakové písně: Leto – Barvy

Znakové písně - Leto

Kdo říkal, že hudba je jen pro slyšící? Vybrali jsme čtyři české songy, které jsme ve spolupráci s Tichým světem přetlumočili do uměleckého znakového jazyka. Tady je první z nich, od kapely Leto.

Jak moc je jízda páternosterem nebezpečná, asi nejčastěji vrtá v hlavě všem, kdo mají jet tímto typem výtahu poprvé. David Kabele spravuje fanouškovský web, kde na statistikách obavu z vysoké nebezpečnosti zařízení přesvědčivě vyvrací. Jak na tento aspekt hraní ve výtahu za běžného provozu rozhlasu reagovali hudebníci, se dozvíte z krátkých nahrávek zaznamenaných bezprostředně po výstupu z kabinky.

Jako první vypouštíme záznam písně „Sľubujem si“ Moniky Midriakové aka Leto s Monikou už tento čtvrtek 13. září na webu Radia Wave.

Poslechněte si celý rozhovor o tom, co se stane, když někomu přečuhuje z jedoucí kabinky páternosteru končetina, nebo jaké jsou zjevné i skryté výhody těchto výtahů.

Spustit audio

Související

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.