Jak bojovat s vyhořením z mateřství? Může pomoct sex, plavání a být spokojená teď a tady

18. září 2019

Únavu z dlouhodobé péče o dítě zažil téměř každý rodič. U toho, který je doma s dítětem a stará se o něj intenzivněji, může omezení společenských a pracovních vazeb doplněné náročnou a stresující činností bez odpočinku vézt až k pocitům vyhoření. V čem se liší únava, kterou pociťují matky při péči o malé dítě, s únavou, které jsou vystaveni jejich partneři? O tom jsme si v magazínu Houpačky povídaly s Michaelou a Janou.

Na rodičovskou dovolenou odchází v České republice stále téměř 98 procent žen, a tak jsou syndromem vyhoření z dlouhodobé péče ohroženy zejména ony. Michaela je doma s druhým dítětem a únava z náročné a zároveň stereotypní péče o domácnost ji často vede k úvahám o tom, že si chce najít novou práci. „Už jsem dokonce byla na několika pohovorech, a naštěstí mě nevzali,“ glosuje s úsměvem. Co je to tedy za stav, kdy je unavená a zároveň potřebuje novou práci? „Jsem unavená z toho, že se nic neděje, já potřebuji změnu. V mateřství a rodičovství nejsou víkendy, někdy mi připadá, že jsou víkendy horší, protože k péči o děti přibyde ještě starost o partnera.“

Michaela, pravidelná hostka magazínu Houpačky

Jana doplňuje tři faktory, které přispívají k únavě z péče o dítě. „Nikdy nevím, kolik mám na co času, protože péče a projevy dítěte jsou nevyzpytatelné. Vše tedy dělám v lehkém stresu, abych toho stihla co nejvíc.“ Být pečující osobou je pro ni také velmi ambivalentní. „Já si někdy připadám jak blázen, protože když mám možnost být bez dítěte, tak mi něco chybí, jako bych si doma zapomněla pravou ruku.“ A poslední velký balík tvoří vlastní očekávání a očekávání od okolí. „Stává se mi, že všichni kolem mě mají pocit, že jsem matka, a mám monopol na to, co s dítětem dělat. A já to často nevím, prostě nevím. Že se mi někdy podaří najít řešení dřív, je zkrátka proto, že s dítětem trávím víc času. To není žádná superschopnost, kterou jsem získala porodem,“ uzavírá svůj seznam zátěží Jana.

Jana Radovanovičová, pravidelná hostka magazínu Houpačky

Pro Janu i Michaelu je velké téma to, jakým způsobem se liší rodičovství malých dětí u muže, který chodí do práce, a ženy, která zůstává s dítětem doma jako výhradní pečovatelka. Zatímco podle nich jsou ženy na rodičovské s malými dětmi často osamělé a chybí jim společnost, muži na druhou stranu cítí velký tlak z očekávání zajistit rodinu po materiální stránce a doma jim chybí místo a klid, kde by si mohli po dni v práci odpočinout. „Někdy mám pocit, že je dobré nespokojenost ventilovat hned. Protože s dítětem se věci dějí hodně rychle a je důležité spory neodkládat, protože na jejich řešení už nemusí nikdy dojít,“ dodává jako první radu na boj s nespokojeností a frustrací Jana.

Jaký je recept na boj s vyhořením? Jak řešit konflikty s partnerem? Co zabírá na únavu a jak lze i s malým dítětem dobře a rychle relaxovat? I o tom jsme debatovaly v novém díle Houpaček s Martinou Poliakovou, Michaelou Trtíkovou Vojtkovou a Janou Radovanovičovou. Poslechněte si celý záznam.

autor: Martina Poliaková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.