Jak funguje čtvrť bez aut? Byt bez podzemní garáže může být až o milion levnější

27. září 2023

Květoslav Syrový je dopravní inženýr, ale nenavrhuje dálnice. Spíše opatření pro chodce a cyklisty. Podílí se také na nové čtvrti bez aut v Liberci. K čemu je to dobré? A kam jezdí autem on?

„Fenomén dovážkových služeb se začíná trochu zvrhávat,“ říká dopravní inženýr Květoslav Syrový. Podle jeho neoficiálních informací překročí hranice Prahy 1 každý den 70 tisíc aut dovážkových služeb. Je to jeden z případů, kdy auta začínají škodit. „Když auta opanují prostor, je to špatně, do takového místa lidé přestávají chodit,“ říká Syrový.

Bezpečné ulice před školou

Například i na pláccích před školami mají auta často navrch nad dětmi. Dost často divoce manévrují a otáčejí se na chodníku mezi školáky. Proto vznikají takzvané „školní ulice“, kde je v době před začátkem vyučování zákaz vjezdu. Jejich vznik iniciuje organizace Pěšky městem, opatření projektuje Květoslav Syrový.

Jako dopravní inženýr spolupracuje také s architekty. Spolu s ateliérem re: architekti navrhují celou čtvrť bez aut, která má vzniknout kolem Papírového náměstí v Liberci. „Je to postaveno na tom, že auta tam mohou, ale nemohou tam zaparkovat. Když se nemusí budovat podzemní parkingy, zlevňují se i byty, najednou skoro až o milion korun,“ říká Květoslav Syrový. Kde auta parkují? A jak daleko jsou lidé ochotní jít k autu?

Školní ulice

Jak pracuje dopravní inženýr? Květoslav Syrový se snaží situaci zhodnotit přímo v terénu. „Kdo nezvedne zadek od počítače a spokojí se s takzvanými dopravně inženýrskými podklady, tak navrhne často nesmysl,“ říká. Na závěr přidal pár historek o čtení poznávacích značek a počítání aut na parkovišti.

S dopravním inženýrem mimo jiné i o tom, proč spojení dopravní inženýr zní poněkud hrozivě.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.