Jak hacknout seznamovací aplikace? Odmítejte hezké lidi, vyplňte profil a nezapínejte je často

11. září 2024

Tinder způsobil revoluci v online datingu, ale technologie se posouvají dál. Vznikají nové aplikace, které se zaměřují třeba jen na vážné seznámení, sexualitu nebo náboženskou příslušnost. Do vývoje vstupuje umělá inteligence a rozvoj dalších technologií. Jak dnes vypadá online dating a kam se bude ubírat? V podcastu Moderní láska odpovídá Jakub Křikava, investor do nových technologických start-upů.

Markéta: Objevují se na trhu zajímavé služby a využívají AI?

Seznamovací aplikace přicházely v takových vlnách. Přišly velké jako Tinder nebo Bumble, první generace masových seznamek. Jsou založené na velmi jednoduchém principu. Gamifikace (přidání prvků hry, pozn. red.) svajpování, hledáme, kdo se nám líbí. Vznikají spíše niché appky, které se snaží zaměřit na konkrétní komunitu, která může být třeba náboženská. Jsou aplikace pro muslimy, pro židy nebo pro křesťany. Nebo jsou věkově oddělené kategorie, aplikace pro lidi nad padesát, kteří chtějí najít seriózní vztahy. Objevil jsem, že existuje appka pro farmáře, kde je asi půl milionu farmářů, kteří se vzájemně matchují.

Čtěte také

Anebo jsou komunity podle sexuálních preferencí. Zaměřené na různé odnože queer komunity a tak dále. Ještě chci zmínit, že jsou nové přístupy k seznamovacím appkám. Uvědomují si, že už nemůžou udělat masovou aplikaci stejným přístupem jako dřív. Takže zkusí něco úplně nového, třeba jenom vážné seznamování nebo preciznější matchování. Některé se snaží zaintegrovat co nejvíc AI, aby lidi lépe propojovali. Člověka podrobí komplexnímu zhodnocení, snaží se namodelovat jeho osobnost. To mi přijde jako směr, který může být zajímavý a který pak i některé starší aplikace může nahradit nebo jim konkurovat. Ale je to velmi v začátcích.

Petr: Co kdyby dat bylo více, nejen o osobnosti a zájmech? Třeba hladiny různých hormonů, vztahové interakce, čtení emocí z obličeje a monitoring těla?

Čtěte také

Dneska jsou wearables technologie, (nová třída chytrých zařízení, které uživatelé nosí na svém těle pozn. red.) které dokážou monitorovat stále více. Třeba v reálném čase skenují mozek, která centra se zrovna aktivují. To bude postupně čím dál rozvinutější. A čipy v mozku nebo v páteři typu neuralink už dnes fungují docela slušně. Lze nimi dobře monitorovat, co člověk kde zrovna zapojuje a lze s nimi ovládat přístroje. Dovedu se představit mix toho, že člověk neustále sbírá data o své bio aktivitě a používá je. Ale to už by bylo složitější zapojit do seznamování. Spíše si dokážu představit, že když teď máme konverzaci, tak tady bude displej, který ti ukazuje, co si o tobě vlastně myslím. Jestli je to dobrá konverzace nebo ne, jestli se mi líbíš nebo ne. Ale na rande nevím, to by možná bylo urážlivé.

Markéta: Když víme, jak fungují algoritmy u tradičních velkých seznamek, můžeme to využít pro vlastní seznamování?

Čtěte také

Jak hacknout algoritmus? Velmi pravděpodobně je racionální přístup nechat si co nejširší kritéria, aby člověk viděl co nejvíce uživatelů a pak jich co nejvíce odmítal. Ale zas ne úplně moc, když člověk odmítá úplně všechny, tak ho to deprioritizuje. Nejlepší je odmítat slušnou řádku uživatelů. Ideálně odmítat i atraktivní, protože vám to velmi pravděpodobně zvětší skóre, ale to je opravdu domněnka. My nevíme úplně jistě, jak algoritmy fungují, ale jen velmi pravděpodobně.

Načítal jsem si k tomu diskuze, kde se to lidi snaží hackovat. Tohle jsou věci, které očividně fungují, být selektivní A pak je ideální, aby člověk byl zobrazený ostatním co nejvýš. Třeba vyplní co nejvíce profil. Protože ono to preferuje kompletní profily, které mají více textu nebo stráví více času nad jinými profily, aby jenom nesvajpoval rychle. Aby aplikace měla pocit, že se opravdu zapojuje, více otvírá chaty. Pak se dá optimalizovat čas, aby aplikaci vytvořil dojem, že už jí moc nechce používat a ona ho pak zase boostne. Tak s tím se dá taky trochu hrát.

Poslechněte si celý rozhovor o trendech v seznamovacích appkách.

autoři: Petr Bouška , Markéta Šetinová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.