Miluju tě, ale sebe miluju víc. Co znamená závazek v 21. století a jak funguje?

19. únor 2024

Chci s tebou být, ale... Zavázat se k jednomu vztahu na celý život je velké rozhodnutí. Současná sociologie a psychologie nám mohou pomoci s pochopením, jak závazek funguje, v čem nás ovlivňuje vnitřní svět i vnější normy a někdy limitující představy. Honza Vojtko, párový terapeut a spisovatel tvrdí, že co je pro nás závazek, se mění a je důležité se o tom v partnerství bavit. Opakovaně. Je závazek dnes sexy a jak si ho nastavit?

Petr: Co je ve vztahu závazek a jaké může mít podoby?

Honza: Vztahová psychologie zjistila, že jedna z fází dlouhodobého vztahu je takzvaně komitující fáze. Od slova commitment, závazek. Udává se jako třetí, někdy jako pátá. Předtím je první symbiotická fáze, zamilovanost. Druhá je takzvaně diferenciační, kdy se lidé od sebe oddělují a hledají rozdíly. Některé školy uvádí, že je potom sebe-explorační, kde z diferenciační jdu více do individuální polohy. Pak je takzvaný reconnecting, znovu se napojujeme a pak přichází další fáze, někdy třetí, někdy pátá, commitment. Kdy už lidé ví, že spolu chtějí být. Neví ale na jak dlouho. Pseudo-romantismus, a záměrně přidávám přívlastek pseudo, vlastně říká, že pokud je to ta správná láska, mělo by to být na celý život. V 21. století, je závazek na celý život je velmi komplikovaný. Myslím, že i váš výzkum od Behavia to ukazuje.

Markéta Šetinová

Ne, že by neexistovali lidé, kteří jsou spolu velmi dlouho, ale je to prostě složitější. A ne proto, a musím to říct, že bychom byli divná generace. Nebo že jsme se změnili a začali být zpovykaní, moc individualističtí. Ale protože už o životě lidském mnoho věcí víme. I díky moderní psychologii, ale i sociologii, veškerým humanitním vědám. Víme, že můžeme žít velmi spokojený, nedej Bože šťastný život, v jiném vztahu, ve více vztazích, nebo single a tak dále.

Markéta: Ale jak se proměňuje vnímání závazku napříč generacemi? Sociální norma se posouvá.

Honza: Posouvá se. Když to řeknu slovy antropologů, tak dřív vztah začínal manželstvím a pak se vytvářel. My jsme společnost, která díky mnoha opravdu velkým odborníkům ale i hrdinům, mám namysli feminismus, vybojovala to, že si bereme člověka na základě lásky. Láska není jen emoce, je složitá, to také víme. Dřív to manželstvím začínalo a v 21. století to možná manželstvím někdy končí.

Čtěte také

Dřív byl jeden člověk na celý život, dneska je jeden člověk v jednu chvíli. Společenské, ale i zákonné normy se mění, v tom je veliký rozdíl. A je to těžké v komunikaci mezi jednotlivými generacemi. Protože když si budu povídat s mojí tetou, babičkou nebo sousedkou, tak její mentální i emoční vzorce budou nastavené, že to má být na celý život. Můžete používat spousty vědeckých dat, ale to nepomáhá. Další velký rozdíl je vnímání genderových rolí. Dodnes mají lidé v hlavách, že nějak vypadá správný chlap, nějak správná ženská a správné manželství.

Markéta: Závazek je kruciální základ vztahu, musí tam být. Je mnoho lidí, kteří se závazek snaží ve vztahu tak nějak obejít. Jako nezávazný vztah, skoro vztah, nedefinovaný vztah. Jak se díváš na vzestup těchto forem vztahů?

To je strašně zajímavý. Jakmile mám vztah, tak něco vyžaduje. V tu chvíli se otvírají stavidla určitých psychologických procesů. Lidé používají termín situationship, jsme spolu na nějakou situaci, pro nějaký moment ve vazbě a tím se chrání právě proti dopadům závazku. Proč to lidi chtějí a vyžadují je strach a obavy. Něco to říká o nich jako o lidech. Je to obranný mechanismus. Nebo se bojí. Když se zavážu a řeknu ano, my spolu chodíme nebo nedej bože máme spolu intimní vztah, tak najednou to přináší ohromné důsledky. Debata není o tom, jestli dobré nebo špatné. Spíš je ta debata o tom, co to pro mě znamená nebo proč to potřebuji říkat a proč to potřebuji takhle definovat. Já tomu rozumím. Rozumím tomu, že lidé mají strach nebo obavu z toho, že když se zavážou, tak nebudou moci třeba naplňovat nějaká očekávání.

Moderní láska je speciální sérií podcastu Balanc, který se věnuje sebepoznání a duševnímu zdraví. Druhá série po roce opět přináší sedm témat o současných podobách lásky: o závazku, seznamování se, sexbyznysu, rozchodech a návratech, manželství, genderu a životě singles. S nápadem natočit tuto sérii oslovila Radio Wave psychoterapeutka, socioložka a zakladatelka Institutu Moderní láska Markéta Šetinová. V pořadu využíváme exkluzivní data o intimitě a vztazích od výzkumné agentury Behavio a společně s experty napříč obory přemýšlíme o tom, jaké změny se týkají seznamování a partnerství v současném Česku. 

Poslechněte si celý díl druhé série Moderní láska s Honzou Vojtkem o závazku.

autoři: Petr Bouška , Markéta Šetinová

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.