„Jak jsem se pincal s rukama v kapsách a vočumoval svět.“ Dan Bárta vypráví o svých cestovatelských zážitcích

15. únor 2021

Známý zpěvák, fotograf a odonatolog, tedy přírodovědec zaměřující se na vážky, vypráví o cestování v Jižní Americe, jihovýchodní Asii a na dalších místech světa. A také o své cestovatelské podcastové minisérii Nevinnosti světa.

„V Mexiku jsem kdysi musel prodat objektiv od foťáku, abychom s kamarádem po utracení všech peněz zvládli poslední týden. Cena byla dobrá, takže jsme v euforii všechno rozfofrovali a taxík na letiště jsme vyvekslovali za placatku a sluneční brýle,“ vzpomíná nostalgicky Dan Bárta v cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave. V rozhovoru mluví o cestovatelské nostalgii, rovnováze ekosystémů, zvucích pralesa i zcela osobních zážitcích.

Indonésie je svět sám o sobě

„Měl jsem štěstí, že jsme před nástupem covidové pandemie stihli návštěvu Bali, ale návrat už byl truchlivý,“ vypráví o roce 2020 a o své několikáté návštěvě Indonésie. „Indonésie je svět sám o sobě, té se člověk nenabaží za celý život,“ dodává.

Na Borneu, v Balikpapanském zálivu, byl Dan Bárta například v letech 2008 a 2010 a podílel se tam na mezinárodně respektovaném inventarizačním výzkumu tamějších vážek. Je také spoluautorem odonatologického atlasu Vážky České republiky společně s Alešem Dolným a Filipem Harabišem.

Z cest Dana Bárty

Zvuky gibonů v pralese. Něco, co umí vyvolat intenzivní štěstí

„Kde zní prales nejkrásněji? To je ošemetné,“ reaguje Dan Bárta na další otázku v Casablance. „Když jsem například poprvé slyšel vřešťany, tak to je ohromující, překvapující zvuk. Nedokážete vůbec lokalizovat zdroj toho rachotu. Má strašně zvláštní barvu, má v sobě hodně prázdnoty a dutosti,“ vypráví.

Dan Bárta: Indie

„Ale jestli je nějaký zvuk nadějeplný a hyperoptimistický, tak je to zvuk probouzejících se gibonů na Borneu. Giboni totiž žijí v rodinných skupinách. Ráno začnou zpívat, je to takové vysoké houkavé staccatové volání. Začne samice, pak se odjinud ozve samec, pak se přidají jejich potomci. Začíná to s rozbřeskem, kdy končí noční žabí kukání, přidávají se cirkulárky cikád a nad tím právě zpívají rodiny gibonů. To je intenzivní štěstí,“ popisuje Bárta dojatě.

„K cestování v tuto chvíli ale trochu chybí vnitřní důvod. Není kam se hrnout, nepřipadá mi to moc slušné ani na to není moc prostředků,“ komentuje svůj přístup k cestování v době trvajících mezinárodních rizik a omezení. Také proto se obrátil ke starším cestovatelským zážitkům, ze kterých sestavil podcastovou minisérii Nevinnosti světa pro Český rozhlas Vltava. Ta bude ke slyšení od 18. února. 

Poslechněte si kompletní záznam Casablanky s Danem Bártou o cestovatelské nostalgii, rovnováze ekosystémů, zvucích pralesa i osobních zážitcích.

Z cest Dana Bárty
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.