Jak opustit vztah, když milujete násilníka? O sebeobraně s lektorkou Jasmínou Houdek

9. říjen 2023

Jasmína Houdek pomáhá ženám posílit sebevědomí a udržet zdravé hranice ve vztazích. S manželem Pavlem Houdkem vede kurz „Moderní sebeobrana“ a minulý rok společně vydali stejnojmennou knihu. S moderátory hotcastu Pot Eliškou Soukupovou a Karlem Vladykou si lektorka sebeobrany povídala o tom, jak včas poznat nezdravý vztah, nebo jak se zachovat, když vás v MHD někdo svléká pohledem a vám je to nepříjemné.

„Když nemám stanovený osobní hranice, je velmi jednoduché aby mi je někdo překračoval. To je základ sebeobrany nejen ve vztahu, ale i na pracovišti nebo ve škole.“ Říká Jasmína Houdek, se kterou moderátoři podcastu Pot Eliška Soukupová a Karel Vladyka mluvili o tom, jak rozeznat tzv. červené vlajky, které signalizují toxický vztah, jak takovým situacím předcházet i jak bránit sebe a své blízké.

Pavel a Jasmína Houdek

„Člověk, který má nekalé úmysly, to nepředvede na prvním rande. Je potřeba být ostražitý i v pokročilé fázi vztahu. Někteří se k útokům uchýlí třeba po roce, dvou nebo 10 letech.“ Popisuje zkušenosti s rozlišovací schopností potenciálně nebezpečných partnerů a partnerek lektorka Jasmína Houdek, která na začátku tohoto roku na Radiu Wave společně s manželem Pavlem mluvila o moderní sebeobraně.

 „Sama jsem v násilném vztahu se závislým člověkem byla rok a vím, jak je těžké z něj odejít.“ Svěřuje se Houdek a zmiňuje zátěž nejen z vlastní rodiny, ale i rodiny partnera. „Nejde o to, aby váš protějšek byl vyrovnaný, ale aby vnímal své tendence opakování vzorců z minulosti, byl je schopen reflektovat a byl ochoten na nich pracovat s vaší nebo odbornou pomocí.“

TRIGGER WARNING: V tomto díle se dotýkáme citlivých témat, jako je násilí ve vztazích, sexuální obtěžování a manipulativní vztahy.

Proč lidé zůstávají v nezdravých vztazích? Jak postupovat, když je někdo z našich blízkých v manipulativním vztahu? Jaké rysy má férový vztah? Poslouchejte v hotcastu Pot s lektorkou sebeobrany Jasmínou Houdek.

Upozorňujeme, že tento pořad není vhodný pro děti.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.