Manželé Houdkovi: Chceme vychovat generaci, která už nebude muset čelit sexualizovanému násilí

4. leden 2023

Jak vypadá účinná sebeobrana? A proč jsou prevence před případným útokem a umění komunikace s útočníkem minimálně stejně důležité jako schopnost fyzické obrany? Manželé Jasmína a Pavel Houdkovi již několik let vedou kurzy moderní sebeobrany v Česku: „Na prvním místě je hlavně prevence. Učíme, jak se vyhnout útoku a konfliktu, jak včas rozpoznat manipulátora nebo toxického člověka. A také uvědomit si, kde jsou hranice toho, co je nám už nepříjemné.“

Pavel Houdek se sebeobraně věnuje přes dvacet let. Na začátku, podobně jako všechny tehdejší kurzy sebeobrany, vyučoval hlavně fyzickou část, neboli různé hmaty a chvaty. Vzhledem k potřebám, s jakými lidé na kurz přicházeli, jsem postupem času ale došel k tomu, že normální člověk chce hlavně vědět, jak reagovat v první fázi. Když na vás někdo blbě kouká nebo když vás slovně obtěžuje. Zjistil jsem, že to nikdo neučí, tak jsem vytvořil systém jak to pojmout a vznikla moderní sebeobrana, vysvětluje počátky kurzu.

Když jsme před více než deseti lety začínali, byli jsme s tímhle konceptem zdaleka jediní. Dnes je z toho respektované téma a lidé berou moderní sebeobranu jako jeden ze způsobů, jak bojovat proti násilí, dodává Jasmína Houdek.

Základní principy moderní sebeobrany se podle ní zvládne naučit i introvert. Sebeobrana musí být především pro lidi, kteří to nemají v sobě přirozeně zakódované. Jednoduché postupy, které učíme, zvládne každý. Ukazujeme lidem jednoduché a praktické nástroje, které mohou použít v momentu, kdy někdo překročí jejich hranice.

Sebeobrana v širokém slova smyslu, tedy včetně komunikace s agresorem, je dovednost. Jakmile ji člověk někdy získá, vybaví si ji i po dlouhé době. Existují studie, které dokazují, že pokud za sebou máte třeba i jen krátký kurz sebeobrany, je o třetinu menší šance, že se stanete obětí násilného trestného činu, zdůrazňuje Pavel Houdek.

Kdo všechno chodí na kurzy moderní sebeobrany? Do jaké míry se liší výuka pro situace ve velkých městech a na venkově? Řeší se téma sexualizovaného násilí na základních nebo středních školách? A bude v budoucnu moderní sebeobrana součástí školních osnov? Poslechněte si celý rozhovor s Jasmínou a Pavlem Houdkovými.

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.