Jak přimět lidi ve vlaku, aby si povídali? Zeptejte se Kateřiny Šedé

7. prosinec 2017

„Telefony brání lidem v dopravních prostředcích spolu normálně komunikovat,“ říká umělkyně Kateřina Šedá, která už přiměla se skamarádit celou moravskou vesnici i město ozářené bezprostředně vzdáleným Černobylem. V předvečer adventní neděle tentokrát připravila mikulášskou nadílku pro cestující Vlakem kultury. Lidé, kteří po telefonu vyznali lásku, omluvili se nebo se k něčemu přiznali, dostali odměnu od Mikuláše, anděla nebo čerta. Podělit se o ni museli s neznámým sousedem.

Do Vlaku kultury na trase Praha–Drážďany mohou cestující nastupovat až do konce prosince. Cestou do Německa si mohli poslechnout autorské čtení Davida Zabránského a Jakuby Katalpy, při jízdě v opačném směru se poslouchaly básně z nové sbírky Durse Grünbeina. Kulturní akce se sice odehrávají ve speciálním kupé, Šedá ale slíbila se zúčastnit jedině, pokud se její performance bude konat v celém vlaku a budou se do ní moct zapojit všichni cestující. „Nechtěla jsem, aby lidé platili vstupné navíc, ale naopak aby mohli něco získat. Celý princip jsem otočila,“ vysvětluje Šedá.

Zatímco rozjívené děti ve vlaku zvědavě naháněly nečekanou trojici, Mikuláš, čert a anděl se soustředili spíš na dospělé. Vyzývali je, aby sáhli do svědomí, poslali někomu osobní zprávu a zajistili si tak za odměnu víno, čokoládu nebo jízdenku na další cestu. Ve většině případů měli úspěch, lidé pečlivě pročítali leták a přemýšleli, komu co napsat. „Nikdy bych neuvěřil, jak moc vážně to člověk může vzít a jak hluboké může mít samotné přemýšlení dopad,“ komentuje jeden z cestujících. „Člověk to může dělat každodenně a nedělá to, a tady stačí, aby dostal letáček, a najednou se to v té hlavě rozběhne. Který úkol vybrat? Nejtěžší je se k něčemu přiznat, zvlášť takhle po telefonu, bez osobního kontaktu.“

Kateřina Šedá tentokrát připravila mikulášskou nadílku pro cestující Vlakem kultury. Lidé, kteří po telefonu vyznali lásku, omluvili se nebo se k něčemu přiznali, dostali odměnu od Mikuláše, anděla nebo čerta

Propojováním lidí v dopravních prostředcích se držitelka Ceny Jindřicha Chalupeckého Kateřina Šedá zabývá už delší dobu. „Vím, že ne každému je to příjemné a ne každý je rád. Zároveň se mi často stává, že někam jedu a někdo si se mnou začne povídat. Mám pocit, že je to jediná možnost, kdy se můžu seznámit s někým úplně cizím. Dostávám se často i do opačné situace, kdy lidé čekají, až mi něco řeknou a s něčím se svěří.

Jak to zní, když vlakem místo průvodčího prochází Mikuláš? Co na to říkají děti a k čemu Šedá inspirovala jejich rodiče? A proč má k Vánocům kritický postoj? Poslechněte si celou reportáž přímo z vlaku.

autor: Hana Kuncová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka