Jak se zbavit přátel a zůstat úplně sám

22. září 2010

Svět celebrit a prvoligových společenských časopisů je pořádně zkorumpovaný a být jeho součástí není žádná výhra. Tuhle skutečnost okusil na vlastní kůži hlavní hrdina britské komedie, která právě vstupuje do kin, Jak se zbavit přátel a zůstat úplně sám.

Anglický novinář Sydney Young je povolán na pracovní misi do Ameriky - dostal redaktorskou židli v prestižním plátku Sharps, který spolupracuje s těmi největšími hvězdami showbusinessu. Lehce naivní intelektuál se těší na život plný mejdanů, uvolněné pracovní prostředí a nové přátele, ale hned první zkušenosti jej srazí zpátky na zem. Bez upjaté profesionality, špinavé hry a dobrovolně svázaných rukou to tady nejde.

00842568.jpeg

Zajímavé téma a velmi zdařilé zpracování. Film Jak se zbavit přátel a zůstat úplně sám je inspirován autobiografickou knihou skutečného britského novináře Tobyho Younga, který strávil téměř dva roky v prestižním americkém časopise Vanity Fair. Po té, co s ním redakce ukončila spolupráci, se rozhodl roztroubit do světa, jak nesympatická je mu tamní společnost a že ráj na zemi není ani náhodou v New Yorku, ale v Londýně. Tenhle pán se mimochodem účastnil i natáčení filmu. Byl však natolik aktivní, že byl pro vyrušování herců a štábu vyloučen.

Snímek by zdaleka nedopadl tak dobře, kdyby se režie neujal úspěšný autor dokumentů a scénárista Robert Weide. Pokud jste fanoušci spisovatele Kurta Vonneguta, jistě víte, že právě Weide se podílel jako scénárista na filmu podle jeho knížky Matka noc a přepis dalšího Vonnegutova díla Sirény z Titanu je v plném procesu.

00842571.jpeg

Ve snímku Jak se zbavit přátel a zůstat úplně sám režisér výborně balancuje mezi seriózní polohou a lehkostí. Morální poselství tu nepůsobí křečovitě, ani hloupě. Naopak - zabalené do typického britského humoru vás situace "na pěst" nenásilně rozesmějí a stejně dobře tady působí i sladká romantika.

Úplné největší zásluhu má ale na výsledné podobě filmu britský komik Simon Pegg, kterého jsme v českých kinech mohli vidět například díky opravdu vtipné akční komedii Jednotka příliš rychlého nasazení. V jeho podání fandíte blonďatému rebelovi Sydney Youngovi od začátku do konce, ať už se chová jako neomalený trouba nebo září ve značkovém obleku na high society večírku.

Pochvalu si ovšem zaslouží celá herecká posádka, tvůrci filmu obsadili všechny role znamenitě - zazářila tady Spidermanka Kirsten Dunst, svůdná kráska z Transformers Megan Fox, agentka Scullyová Gillian Anderson, charismaťák Jeff Bridges a pokud patříte k fanouškům seriálu IT Crowed, udělají vám radost minirole Katherine Parkinson a Chrise O'Dowda.

00842565.jpeg

Komedie Jak se zbavit přátel a zůstat úplně sám není žádná intelektuálština. Přesto je chytrá, pobaví a vám zase jednou dojde, že se máte lépe, než ty šachové figurky z časopisů.

autor: Ivana Marcinová
Spustit audio