Jak se žije nemocným Parkinsonovou chorobou

Parkinsonova choroba není laické veřejnosti příliš známá. Ač je to nemoc, která se může jednou dotknout každého z nás. Její přesné příčiny a prevence proti ní zatím nejsou zcela přesně zmapovány. Jak se lidem s touto nemocí žije a v čem se jim dá pomáhat, jsme se vypravili v rámci pořadu S mikrofonem na točenou do denního stacionáře pro lidi trpící Parkinsonem na Praze 4.

Jedná se jediný stacionář podobného typu u nás, a proto do něj dojíždějí nemocní z celé ČR. Parkinsonovou chorobou u nás trpí více než 20 tisíc lidí.

Nemoc, o které nemá většinová populace příliš jasno je nejčastěji zaměňována s Alzheimerovou chorobou a základní čtyři příznaky, které provázejí „parkinsoniky“ mohou být často mylně označovány za úplně jiný druh handicapu. I proto se spousta lidí trpícících Parkinsonovou chorobou u nás uzavírá do svého světa, k televizní obrazovce a třeba ze studu prakticky nevychází mezi lidi. Právě s tím chce bojovat první denní stacionář, o kterém se dozvíte víc v pořadu s Mikrofonem na točenou.

autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.