Jak sestavit nebo vylepšit herní počítač? Zvládne to i laik

16. srpen 2019

Kde jsou ty časy, kdy bylo herní hardware potřeba obnovovat každý rok. Dnes už většinu hráčů napadne nakupovat novější komponenty jen ve chvíli, kdy jim očekávaná hra nefunguje podle jejich představ. Kdy je na takzvaný upgrade ten správný čas a kolik se vyplatí investovat, o tom si povídáme s hardwarovým expertem Jiřím Svákem.

Procesory, grafické karty, paměti… V počítačové case se skrývá spousta součástek a není žádná hanba si počítač i dnes nechat sestavit, na druhé straně se podle Jirky jedná spíš o takovou skládačku, na které toho moc nejde zkazit. Oproti dřívější době nesedících konektorů a součástek, které nepasovaly na základní desku, se dnes setkáváme s jednotným standardizovaným systémem. Navíc většinou není potřeba kupovat celou novou sestavu, stačí vyměnit tu komponentu brzdící výkon.

Kdy je ten správný čas na nákup nového počítače? Ceny grafických karet i procesorů jsou přirozeně nejvyšší těsně po vydání, na hraní ale nepotřebujete dělo za vyšší desítky tisíc. Podle Sváka se dá kvalitní herní počítač, který poslouží minimálně dalších 3 až 5 let, postavit do 30 000 korun. Nad 60 000 Kč už pak prý nemá cenu investovat, jelikož komponenty i dnes poměrně rychle zastarávají, a jedná se tak spíš o záležitost pro fanoušky, kteří si zkrátka potrpí na nejvyšší detaily u nejnovějších her a i hardwarové novinky hodně sledují.

Hardware - počítač - hraní her - gaming

A na co byste si měli dát největší pozor? Hodí se pohlídat, jestli se vám do vybrané bedny vejde základní deska i jestli je s ní kompatibilní váš procesor. Díky standardizovaným konektorům už by neměl být takový problém zapojit jednotlivé součástky správně, spíš si dejte pozor, aby z kabelů nevznikla nepřehledná změť. Ani diskutovaná teplovodivá pasta mezi chladičem a procesorem není až taková věda – nemělo by jí být příliš mnoho, ideálně byste ji měli nanést v tenké, rovnoměrné vrstvě. Úplně bez ní to nejde, ale přemíra uškodí ještě víc.

Kam byste rozhodně neměli nanášet teplovodivou pastu? A co je v dnešní době benchmarkem výkonu počítačových her? Jaký upgrade nás v naší hráčské kariéře nejvíc nadchnul? Poslechněte si nejnovější Quest o herním hardwaru.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka