Jak v době zdražování postavit rodinný dům? Zmenšujeme, říká architektka Tereza Kučerová

14. říjen 2021

Architekti znovu promýšlí svoje projekty: „Zjišťujeme, jaký nejmenší prostor je ještě smysluplný,“ říká Tereza Kučerová z ateliéru MOLO ARCHITEKTI. Bez čeho lze žít? Kromě rodinných domů jsme mluvili o dětských hřištích, což je další velké téma architektky. Podělila se tedy i o pár rad, kam vyrazit s dětmi.

MOLO ARCHITEKTI staví hlavně rodinné domy, které sami charakterizují jako „prosklené, s plochou střechou a komínem“. Stojí jich už stovka v různých místech Česka. Jejich strohá estetika ovšem stále budí emoce a láká sousedy k vymýšlení přezdívek – namátkou třeba kravín, továrna, garáž na kombajn nebo líheň na hady. Mnoho lidí ale právě takové jednoduché domy chce. Kdo, kde a z jakých důvodů, to uslyšíte v rozhovoru.

Projekt ateliéru MOLO ARCHITEKTI (Krasnice)

Nyní se ovšem stavebníci rodinných domů musí vypořádat s prudkým růstem cen. „Zdražily veškeré materiály, práce i proces schvalování. Legislativa nás také nutí k používání drahých technologií,“ popisuje Kučerová. Proto radí klientům, kde se dá ušetřit.

Lidé často musí stavět zase sami, svépomocí. Architekti jim k tomu vytvořili dokonce svůj MOLO manuál. „Je to návod, jak postavit náš dům od povolení přes všechny detaily,“ vysvětluje architektka. Zvládne to i člověk, který nikdy nestavěl? I to se dozvíte v Bourání.

Další velké téma Terezy Kučerové jsou děti, jejich život ve městě a hřiště. Spolu s Jakubem Neprašem a Matějem Hájkem navrhli herní krajinu Bororo v pražské ZOO, kde děti zmizí v chýších inspirovaných amazonskou vesnicí.

„Děti baví, že je dospělí chvíli nekontrolují,“ říká architektka. Později navrhli ještě herní krajinu Pecka či prolézačku na bienále architektury v Benátkách. Co tam děti najdou? Je lepší bezpečné nebo trochu nebezpečné hřiště? A mělo by nabízet i vyžití pro dospělé?

Hodní rodiče řeší vyžití svých potomků i tak, že jim pořídí na zahradu trampolínu a bazén, což však Tereza nepovažuje za ideální. „Hřiště je důležité místo pro společenské setkávání, dítě i rodič si tam snadno udělá nové přátele. Ve chvíli, kdy se všichni zavřeme do soukromého bazénového a trampolínového světa, o tyhle momenty přijdeme,“ myslí si a jedním dechem doporučuje pár kvalitních dětských hřišť v Praze.

Čím si dům od MOLO ARCHITEKTI vysloužil přezdívku líheň na hady? Jak stárne dřevěná fasáda? A jak by mělo vypadat správné dětské hřiště? Poslechněte si celé Bourání!

Realizace od MOLO ARCHITEKTI
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.