Jak vychovat muže pro 21. století? Poslechněte si dokument o krizi mužství

8. únor 2020

V posledních letech se v různých oblastech zmiňuje, že mužství nebo muži se ocitají v krizi. Zatímco ženy jsou vnímané jako již solidně emancipované, muži jako by tím něco ztratili. Rozhlasový dokument Johany Ožvold je o tom, jaké otázky si kladou čerstvé maminky malých chlapečků.

Jak mají dnešní rodiče připravit své syny pro život? Mohou jim správnou výchovou pomoci k tomu, aby se jich krize mužství nedotkla nebo aby ji uměli zpracovat? Do příběhu o výchově k mužství a mužnosti je osobně zapojená i autorka dokumentu, které se před necelými dvěma lety narodilo první dítě.

Spolu se synem Herbertem vstoupila do života mladé rodiny řada otázek. Odpovědi se Johana Ožvold rozhodla hledat u přátel i u odborníků. Vedle různých osobních i odborných výpovědí uslyšíte v dokumentu i archivní úryvky elektronické hudby, komponované v 60. letech speciálně pro miminka. 

Pusťte si celý dokument o tom, jaké to je v dnešní době vychovávat chlapce.

Autorka: Johana Ožvold
Dramaturgie: Brit Jensen
Zvuk: Roman Špála

Johana Ožvold je herečka, režisérka a hudebnice spolupracující s různými alternativními i oficiálními scénami a institucemi jako Český rozhlas nebo Česká televize. Vystudovala režii na FAMU a za své krátkometrážní snímky získala řadu ocenění, její absolventský film Černý dort je v rámci Českého lva nominovaný na cenu Magnesia v kategorii studentský film. Dříve působila mimo jiné v kapele Kazety. Ve vysílání a v podcastech Radia Wave ji pravidelně slýcháte v improvizovaných rozhlasových dramatech Radio Ivo.

autor: Johana Ožvold
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.