Jak vypadá ekolog? Dávno už to není jen bosonohý dredař v batice s žebradlem

5. leden 2022

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které znamená svět, uvítaly Radima a Dominika, kteří pracují v ekologické organizaci Greenpeace, a vyptávaly se jich, jestli je v neziskovce nutné nosit kristusky a kompostovat.

Ivana se obou mladých mužů vyptávala na to, co je vedlo k práci v takto bohulibé organizaci. Radim i Dominik se shodli na tom, že je nenaplňovala honba za ziskem. Radim, dříve účetní, se nyní věnuje online kampaním a Dominik, který pracoval pro blíže neurčené médium, je teď smyslem naplněným personalistou.

Moderátorky zajímaly hlavně stereotypy spojené s prací v nezisku – zda je tam třeba být veganem a být oblečený v batice a oblečení z Indie a chodit bos. Chlapci tato klišé potvrdili jen částečně – na pracovišti je prý možné jíst v klidu i salám a smetanový jogurt, chodit oblečený v normcore džínách a mít boty, i když v létě zaměstnanci opravdu preferují chůzi bosky.

Radim a Dominik pak nenásilně naznačili, jak se začít chovat ohleduplněji k přírodě, i když to není vaše priorita číslo jedna – je možné méně nakupovat, sdílet výrobky nepoužívané denně s ostatními, omezit masíčko, psát petice a zkrátka nebýt pasivním občanem.

Řeč přišla i na film Lidská stonožka, jezení placenty, pěškobus, sdílení deodorantů a na to, že Zuzana lije použitý olej do záchodu, a pak se mohlo jít domů.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba přijdete na to, že zvládnete kompostovat klidně i sedm druhů odpadu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.