Jak vypadá testování na HIV? Je bezplatné, anonymní a často může zachránit život

1. prosinec 2022

Na 1. prosince připadá Světový den boje proti AIDS. Od osmdesátých let minulého století se šíření viru HIV, který nemoc způsobuje, výrazně zpomalilo. I přesto se jím nakazí pár stovek Čechů ročně. Chránit se můžeme dodržováním zásad bezpečného sexu nebo pravidelným testováním.

Bezplatné a anonymní testování nabízí třeba Dům světla v pražském Karlíně, který spadá pod Českou společnost AIDS pomoc. „Testujeme třikrát do týdne, za jeden den k nám přijde kolem stovky klientů,“ říká vedoucí poradny Tomáš Čech.

Ke konci září bylo letos v Česku 221 nových případů nákazy virem HIV. Nejrizikovější skupinou jsou muži mající sex s muži. Sexuální orientace ale často nemusí hrát roli. Například minulý rok ve Velké Británii zdravotníci zjistili víc případů nové nákazy virem HIV u heterosexuálů než u gayů a bisexuálních mužů.

Před onemocněním se dá chránit – třeba lékem, kterému se říká PrEP. „Přirovnávám to k takové antikoncepci proti HIV. Jsou to tablety, které se běžně používají při léčbě HIV a mají zabránit usazení viru v těle,“ vysvětluje Čech.

Na rozdíl od osmdesátých let můžou lidé nakažení HIV žít plnohodnotný život. Pacienti, kteří se léčí, také nepředstavují žádné riziko pro svoje sexuální partnery, a to ani v případě nechráněného styku. Díky lékům totiž nemůžou vir HIV předávat dál.

Jak probíhá testování na HIV nebo jak získat lék PrEP, který vás může před nákazou ochránit, se dozvíte v reportáži Jana Dlouhého.

autor: Jan Dlouhý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.