Jak vzniká virál? Před sedmi lety spadla žena pod kořen a zapsala se do internetových dějin

30. červenec 2019

Už je to sedm let, co televize Nova odvysílala reportáž o ženě z Jihlavska, která se na jedenáct hodin zaklínila pod kořenem stromu. Dnes se o ní učí na vysokých školách. Co se do nezapomenutelné reportáže Televizních novin nevešlo, zjistili moderátoři pořadu Kompot přímo od jejího autora Davida Pika. Vyzpovídali také marketéra Daniela Zemana, který video jako první umístil s názvem „Bába pod kořenem“ na YouTube a udělal z něj virální hit.

Byl čtvrtek 26. července 2012. Reportér TV Nova David Pik zvedl telefon, ve kterém mu ovíněná skupinka mužů začala popisovat, co před pár hodinami prožili při hledání v lese ztracené známé. Pik se do Řídelova se štábem k jejich překvapení opravdu vydal. „Ti kamarádi vůbec nevěřili, že přijedeme. Mysleli si, že mi zavolají a udělají takový fór. Ten fór se trochu zvětšil, protože my ten bizarní příběh opravdu natočili,“ vzpomíná Pik, který ve zpravodajství TV Nova, kde se věnuje oblasti Vysočina, pracuje dvanáct let.

Tehdy sedmapadesátiletá paní Zdena souhlasila s rekonstrukcí svého nechtěného nočního dobrodružství. „Přísahám, že se do toho kmenu znovu zaklínila a já jsem ji vytahoval. Ona by se z něho zase sama nedostala,“ líčí Pik vznik slavné reportáže, nápadně připomínající pověst o Prometheovi přikovaném na skále. Nebo utrpení vojáků v zákopech první světové války, jak událost tehdy nezapomenutelně okomentovala její protagonistka. Do reportáže ale nakonec Pik nezařadil všechno, co se ženě v noci přihodilo. „Tomu už by nikdo nevěřil,“ přiznal ve vysílání Radia Wave. Co se tehdy ještě stalo? Jak se cítí novinář, na jehož reportáži se vysokoškoláci učí, co je to bulvár? A mluvil ještě někdy s paní Zdenou? Pusťte si celý rozhovor v pořadu Kompot.

Reportáž byla v televizi odvysílána jen jednou, ale příběh začal žít vlastním životem na internetu. „Kamarádka, která věděla, že mě takové věci zajímají, mě na tu zprávu upozornila. Vystřihl jsem ji a umístil na svůj YouTube účet, odkud se začala šířit dál. Jsem rád, že se dostala do národního povědomí,“ popisuje marketér Daniel Zeman, který video pojmenoval Bába pod kořenem.  Sousloví se stalo natolik populární, že ho Češi vyvezli i do světa. Svoji techniku tak pojmenoval bojovník MMA Viktor Pešta a použil ji během zápasu UFC. „Původně to měla být babka, ale bába je prostě nádherné slovo,“ říká Daniel Zeman mimo jiné v rozhovoru.

Vedle zmíněných interview shrnuli Hanka se Šimonem novinky v popkultuře. Je v pořádku, když Rytmus používá fotky svého syna k reklamním účelům? A od koho by se mohl učit? Pusťte si poslední díl pořadu Kompot Radia Wave!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.