Jak zabránit dalšímu Černobylu? „Musíme být k reaktorům pokorní,“ říká expert

28. květen 2019

„V Černobylu nebyli k jádru pokorní. A to je potřeba. Pan profesor, který mě učil jadernou bezpečnost, mi vždycky říkal, že jadernému reaktoru se vyká. Celé je to o kultuře bezpečnosti,“ říká Václav Dostál, který vyučuje na ČVUT obor jaderná energetická zařízení. Debatu o bezpečnosti jaderné energetiky znovu otevřela populární minisérie Černobyl z produkce HBO, která kromě havárie jaderné elektrárny sleduje i mechanismy fungování sovětského politického systému.

Ačkoliv Sovětský svaz často zkresloval historická fakta, o Černobylu se později po havárii začalo hovořit víceméně otevřeně, tvrdí novinářka Petra Procházková, která z místa napsala řadu reportáží. „Do dnešního dne se o řadách epizod Sovětského svazu neříká pravda. Týká se to třeba druhé světové války. Ale zrovna Černobyl do této kategorie nepatří. O Černobylu jsem četla řadu sovětských a později ruských publikací, které poměrně pravdivě, podobně jako seriál HBO, popisují opravdu to, co se stalo. Černobyl už v Rusku není tabu,“ vysvětluje.

Černobyl a klimatická krize. Ani za třicet let se politici nezbavili neschopnosti a zaslepení mocí

Černobyl

Černobyl sloužil desítky let jako memento neschopnosti komunistů, cynismu totalitárního zřízení, sovětského šlendriánu a hlavně zadržování informací, které tradičně provází jak jaderný průmysl, tak nedemokratické režimy. Nová, oceňovaná minisérie HBO teď ale prostřednictvím černobylské tragédie sžíravě a kriticky komentuje zejména naši současnost. Ne tu jadernou, ale klimatickou.

Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová v rozhovoru pro iRozhlas uvedla, že některé momenty v sérii Černobyl jsou nadsazené a neodpovídají realitě. Souhlasí s ní i Václav Dostál. „Například následky radiace u hasičů, kteří na místě zasahovali, nebyly tak rychlé, jak ukazuje seriál. Sepse organismu se dostavuje v horizontu dnů a týdnů. Záleží na člověku a také na tom, jakou dávku dostane. Je ale logické, že si to série přizpůsobí a vytvoří dramatičnost,“ upřesňuje.

K nehodě v Černobylu došlo kvůli chybám operátorů, na které doléhal tlak režimu. Reaktor byl přetlakován natolik, že pára odsunula víko a vyústila v požár, sérii dalších explozí a roztavení reaktoru. V elektrárně sice podle Dostála pracovali špičkoví, vysokoškolsky vzdělaní lidé, ale i jejich schopnosti měly své limity. „Mysleli si, že jsou bohové a že všemu rozumí. Neuvědomili si, že technika má svoje limity a že se může chovat nepředvídatelně. Díky Černobylu už víme, jak moc jsou důležité předpisy. Že je důležitá celá elektrárna a kultura bezpečnosti,“ vysvětluje expert.

Černobyl

V debatě jsme probrali i další incidenty, které ukazují, že Černobyl bohužel nebyl výjimečnou událostí. Havárie jaderné elektrárny v japonské Fukušimě sice vznikla kvůli zemětřesením vyvolané vlně tsunami, ale i z ní si podle Dostála můžeme odnést ponaučení. „Byla to sice přírodní katastrofa, ale člověk v tom prsty měl. A ty byly v jaderném dozoru. Fukušima ukázala, jak důležitý je dozor nad jadernou elektrárnou. Na těchto příkladech se ukazuje, jak dospíváme. Na počátku jsme si uvědomili důležitost operátorů, později předpisů a celé elektrárny a teď jsme na úrovni dozoru a státu,“ popisuje vývoj v otázkách jaderné bezpečnosti.

Co by se stalo, kdyby v roce 1986 došlo k havárii všech čtyř reaktorů? Jak Sovětský svaz zasahoval do práce operátorů elektrárny a jak se v okolí Černobylu žije dnes? Poslechněte si celý rozhovor s tutorem oboru jaderná energetická zařízení na ČVUT Václavem Dostálem a novinářkou Petrou Procházkovou.

autoři: Filip Titlbach , Bára Šichanová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.