James Blake, Skream a další staré páky. Pusťte si, jak dnes zní klubové hvězdy přelomu minulé dekády

14. říjen 2021

Klubový zvuk se (částečně) mění, klubové hvězdy (částečně) zůstávají. V rámci prvních podzimních novinek jsme měli příležitost si to ověřit hned několikrát. Pusťte si poslední Flám a přesvědčte se sami / s námi.

James Blake počátkem desátých let tohoto tisíciletí proslul jako inovativní beatmaker, který se vypravil na poněkud klasičtěji laděnou písničkářskou dráhu. Během své stále trvající kariéry ani na jedno z obou řemesel nezavřel. Naopak, stále častěji – a stále lépe – kloubí oboje. Jeho aktuální album/kolekce tracků s názvem Friends That Break Your Heart je toho důkazem.

To Skream, který se na tehdejší dubstepové scéně nesmazatelně zapsal ještě pár let před Jamesem, se svoji klubovou kariéru snaží znovu nakopnout už nějakou dobu. Přesedlání na house momentálně vystřídala breakbeatová éra – ani v jednom však už autor dubových hymen jako Midnight Request Line díru do světa (klubu) neudělá.

Naštěstí máme stále co dělat s množstvím tvůrců, kteří rovněž operují na scéně už nějaký ten pátek a jejichž drive v žádném smyslu za současným zvukem nezaostává. UNIIQU3, Big Dope P nebo Scratcha DVA – každý z nich je ve své disciplíně (v případě Scratchy jich je hned několik) nekorunovaným králem/královnou. Smekáme!

Kolik pseudonymů má Scratcha DVA? Kdo určitě poslouchá No Doubt? A proč Mikuláš pořád mluví po slovensky? Poslechněte si Flám a nebudete litovat.

autoři: Jan Bárta , Kewu
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.