Jan Balák a Robert Dobra: Albánská výzva

16. srpen 2015

Skupina Čechů se chystá oživit zapadlou albánskou vesnici Curraj Eperm v horách na severu země. Co všechno mají dobrovolníci v plánu? Co jim Albánie dává?

Zhruba sto Čechů se na začátku srpna vypravilo do severní Albánie a v oblasti údolí Curraj chce vytvořit dosud nejrozsáhlejší systém turistického značení, postavit nový most, založit turistické centrum, opravit kostelík a dát místním možnost těžit z udržitelného turistického ruchu, šetrného k přírodě.

„Nedostupná albánská vesnice Curraj Eperm trpí masivním vylidňováním, protože tu místní nemají živobytí. Přitom se nachází v obklopení nádherné přírody a vedlejší údolí Theth a Valbona plná turistů jsou důkazem, že zdejší oblast má co nabídnout,“ říká Jan Balák, iniciátor Albánské výzvy, který údolí Curraj a vesnici Curraj Eperm objevil na jedné z expedic do stále poměrně divokého severu západobalkánské země.

03450236.jpeg

Robert Dobra, jeden z jeho spolupracovníků, studuje albánštinu. Oba v tomto vydání cestovatelského a outdoorového magazínu mluví o Albánské výzvě, ale také o albánské kuchyni, krásách jižních částí země, proměně pověsti Albánie v posledních letech a dalších tématech.

Poslechněte si záznam pořadu natočeného těsně před odjezdem Albánské výzvy do akce.

Více o projektu se můžete dozvědět tady: http://www.albanianchallenge.cz/

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka