Jan Gemrot: Na AVU mi dali zadání „staň se slavným“, tak jsem začal tancovat a vyprodal Akropolis

16. duben 2018

V popkulturním pořadu Kompot tentokrát k mikrofonu zasedl vizuální umělec a malířská hvězda Jan Gemrot. Povídal si s námi o nové výstavě, kterou připravuje, komu by nikdy nerežíroval videoklip a jak rok vyprodával kluby s popově-tanečním duem Two Computers, které založil s kolegou Alešem Brázdilem. Probrali jsme taky Janovu zkušenost s psychotropní rostlinou ayahuasca, zavzpomínali na Miloše Formana a Honza prozradil, kdo je podle něj podobně významná česká star v  malbě.

A teď glosička k novinkám v popkultuře uplynulého týdne. O víkendu se konal hlavní program Coachelly – nejsledovanějšího hudebního festivalu na světě s line-upem za všechny prachy, pokud se tedy nejmenujete Cardi B. Ale popořadě. Začalo to uplakaným Weekndem, následoval Kendrick Lamar, aby záhy za svoje album DAMN. obdržel Pulitzerovu cenu za hudbu, o níž dosud skoro nikdo nevěděl, že existuje. Headlinerkou byla Beyoncé a deník New York Times pak festival přejmenoval na Beychella. Tím se stvrdilo, co jsme tušili – že ani s nejprodávanější deskou neměla Cardi v tomhle souboji s Queen B žádnou šanci. Rapperka taky prozradila, kolik za nedělní vystoupení dostala peněz – málo. Pusťte si zvuk a dejme echo Colours of Ostrava asap! Světem vysokého umění zase otřásla zpráva, že Pulitzerova cena za literaturu už je na příští rok zabraná, protože Kanye West píše filozofickou knihu. Bude o fotografiích a nese pracovní název Break the Simulation.

Jak hodnotí společensky angažované umělce Jan Gemrot, se samozřejmě dozvíte v rozhovoru (od Cardi B a Beyoncé jsme se trochu překvapivě dostali až ke Stalinovi). Řekněte nám taky, co si o nich myslíte vy, na sociálních sítích Kompotu a Radia Wave!

V pořadu Kompot dále zjistíte, kolik dostal čtyřiatřicetiletý Honza Gemrot zaplaceno za to, že hrál nohsleda Jitky Zelenkové ve videoklipu Bruna Ferrari, proč mu experiment s ayahuascou dodal sebevědomí a kolik židlí musel vyhodit ze třídy česko-německého gymnázia, aby mu rodiče dovolili přestoupit na výtvarné a začít konečně profesionálně malovat. Dejte si Kompot na webu nebo jako podcast!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.