Japonské levitující rostliny kokedamy připomínají svět Malého prince

4. červen 2014

Japonské slovo kokedama znamená v překladu mechová koule. Rostliny pěstované v kokedamách svým vzhledem trochu připomínají planetu Malého prince, kdyby na ní vyrostl baobab. Tradiční japonská technika se v České republice začala šířit teprve nedávno, počet českých „kokedamistů“ ale roste.

Zahradní architektka Lenka Hrubá dostala před čtyřmi lety první kokedamu od svého manžela. Rostlinu v mechové kouli jí přivezl jako dárek z Amsterodamu. Lence se kokedama tak zalíbila, že se rozhodla zkusit vyrobit další vlastní mechové planetky na niti sama.

Kokedamy mají svůj původ v japonských bonsajích. Někteří pěstitelé je v Japonsku začali vyndávat z květináčů a misek, protože chtěli, aby rostliny rostly v co nejpřirozenějším prostředí obalené jen hlínou a mechem. Kokedamy se potom umisťovaly na talířky nebo mističky a sloužily jako ozdoby interiéru nebo zahrady. Protože ale v japonských obydlích bylo tradičně málo místa, začali někteří Japonci mechové koule zavěšovat na provázky spuštěné ze stropu. A právě technice závěsných kokedam, kterým se přezdívá levitující rostliny, se věnuje Lenka.

„V Japonsku se do kokedam sází hlavně bonsaje, ale ty jsou docela náročné na pěstování. Já do nich proto dávám i klasické pokojové rostliny, o které se zvládne starat skoro každý,“ doplňuje Lenka Hrubá. Během krátké doby si fenomén japonských kokedam v České republice získal celou řadu příznivců. Na internetu najdete hned několik míst, kde si je můžete koupit, ale fungují už i workshopy, kde si můžete vyrobit tuhle japonskou mechovou kouli sami.

03136196.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.