Je to dost intimní album. Možná až moc, říká o svém sólovém debutu Do tmy je daleko David Pomahač

29. září 2020

David Pomahač má za sebou dlouhou historii na české hudební scéně – ať už to jsou kapely Bez peří, Houpací koně, nebo duo Kieslowski. Letos v únoru vydal debutové sólové album Do tmy je daleko, které na koncertech hraje se svým synem Jáchymem. „Myslím, že společné hraní náš vztah prohlubuje. Nehledě na to, že Jáchym ovládá piano tak, jak já ho v životě ovládat nebudu,“ prozradil v rozhovoru poté, co spolu odehráli ve studiu Radia Wave čtyři písně.

„O sólové desce jsem primárně neuvažoval, ten nápad přišel, až když jsme se s Marií dohodli, že Kieslowski už nebudou pokračovat,“ popisuje David počátky sólového debutu Do tmy je daleko. „Nejdřív jsem začal dělat na projektu s Martinem Tvrdým, ale pak jsme to z nedostatku času přerušili. Tak jsem si řekl, že natočím sólovku, oslovil jsem Tomáše Havlena a začali jsme se o tom bavit a řešit nápady.“

David Pomahač a Jáchym Pomahač

„Když jsem zjistil, že táta pracuje na sólové desce, snažil jsem se nadhodit, že bych tam mohl taky udělat ‚nějaký srandy‘, a vyšlo to,“ dodává se smíchem Jáchym, jak došlo ke spolupráci otce a syna. Na klavír hraje Jáchym od pěti let a postupně přidává další nástroje, jako je kytara nebo basa.

„Když máme spor, tak v tom asi logicky lítá víc emocí než s kamarádem, takže někdy to trochu jiskří, ale jinak je Jáchym moc talentovanej a já neměl důvod říkat někomu jinému,“ vysvětluje David, že bez hudebního přínosu by tahle spolupráce sama o sobě nemohla fungovat.

Backvokály se nicméně David rozhodl nazpívat sám. „Nejdřív jsem zvažoval, jestli někoho pozvu, ale je to dost intimní a osobní deska, možná až moc. Takže jsme se s Tomášem shodli, že by to byl spíš rušivý element, a nazpíval jsem to celé já.“

Pokračuje Davidova spolupráce s Martinem Tvrdým na společných skladbách? Které písně oblíbených Psích vojáků si David a Jáchym společně zahráli naživo a při jaké příležitosti? A na koncertu které velké kapely měl David Jáchyma celou dobu na ramenou? Poslechněte si celý rozhovor i čtveřici písní Stíny, Za světlem, Klaun a Měsíc, které zazněly v našem studiu.

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.