Domácí kapela Orient vydala nový singl Black Ice. Představila ho během své Radio Wave Studio Session

7. březen 2024

Na podzim 2022 vydala pražská kapela Orient dlouhohrající desku Redwood, kterou jsme obratem týž rok zařadili do výběru nejlepších domácích alb. Letos v únoru na ni konečně navazuje a přichází s novým singlem Black Ice. A dost možná jde zatím o jejich nejlepší práci vůbec. Dvě ukázky starší tvorby a zmíněnou novinku teď představili živě v nové Radio Wave Studio Session.

Už bývá skoro tradicí, že každá návštěva Orient ve studiu Radia Wave nabízí pozměněnou kapelní sestavu. Dnes ji tvoří Lukáš Polák, Tomáš Vondra, Patrik Šafránek, Andrea Rottin a nejnověji také Štěpán Pařízek. Jak tedy aktuálně vypadá tvůrčí proces této hudební pětice? „Prostor mají určitě všichni. Pořád ale zůstává, že nějaký první materiál přinesu já nebo Tomáš. Poslední singl jsme dělali z velké části na zkušebně všichni dohromady,” říká v rozhovoru po nové session Lukáš Polák.

Čtěte také

Nový singl Black Ice z letošního února kapela doplňuje i o minimalistický videoklip. „Oproti desce Redwood, která byla textově víc zamotaná, jsou na novém singlu konkrétní myšlenky. Na Black Ice se oprošťujeme od mystického blouznění. Je to takové přehodnocení duchovních principů vůči době, která se stále mění,” popisuje novou skladbu Tomáš Vondra.

„Konkrétní výklad už je na každém z nás. Zní to možná dost fundamentálně, tak to ale není. Spíš je to nějaká naděje,” vysvětluje mysteriózní popis nové skladby Tomáš. „Textově je to hlavně Tomášova práce. Já jsem to doplnil o refrény. Usadil jsem to do takové jízdy nočním taxíkem,” doplňuje Lukáš.

Na krátké koncertní šňůře teď Orient aktuálně doprovázeli brněnskou kapelu whyohwhy, která vydala zdařilou desku Bruises. Letošní jaro je pro Orient koncertně nabité. V březnu zahrají v pražském klubu Roxy nebo v Jablonné nad Orlicí. V dubnu míří na zahraniční tour do Polska, Estonska, Lotyšska a Litvy.

Kolik času zbývá hudebníkům na tvorbu Orient, při jejich vytížení v ostatních kapelách? Dočkáme se nové dlouhohrající desky? A proč si nově zkoušejí i roli DJs? Poslechněte si celou Radio Wave Studio Session i následný rozhovor.

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.