Pražská kapela Orient vydala novou desku Redwood, elektroniku na ní mění za živé nástroje

12. říjen 2022

Pražská kapela Orient získala v roce 2017 cenu Vinyla v kategorii Objev roku, a to ještě předtím, než vydala dlouhohrající desku. Ta přišla až v následujícím roce. Na začátku letošního září vyslala do světa následovníka debutu, nové album Redwood. Na sedmi skladbách navíc nabízí kompletně odlišný zvuk. Experimentální elektroniku vyměnili členové Orientu za prog rock s celou paletou živých nástrojů.

Co členy kapely vedlo k novému zvuku? „Nevím, jestli jsme potřebovali změnu, ale přirozeně nás to k ní dovedlo. Neumím si představit, že bychom s prostředky z první desky pokračovali dál. Ten zvuk už pro nás byl omezený. Zároveň jsme nechtěli samplovat a používat čistě elektronické věci. Tím jsme vlastně přirozeně došli k akustičtějšímu zvuku,“ vysvětluje proměnu Lukáš Polák.

„Obě naše desky vznikly v okolnostech, které jsme úplně nepředvídali. První vyšla v době, kdy od nás odešel třetí člen a zůstali jsme pouze dva. Tenkrát jsme nechtěli moc hrát naživo, protože jsme si to úplně nedokázali představit. Nechtěli jsme všechno pouštět z počítače. Došlo to do stavu, že jsme seděli ve zkušebně a udělali desku. Druhé album je spíš cesta té kapely. Poskládali jsme lidi, se kterými chceme hrát, a utvořili kapelu. A to jsme zaznamenali na nové desce,“ uzavírá Lukáš.

Na které koncerty domácích hudebníků si členové Orientu rádi zajdou? A co stojí za obměnou jejich kapelní sestavy? Poslechněte si celý rozhovor s Lukášem Polákem a Tomášem Vondrou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.