Je to kluk! Večírky, které zapálily Kalifornii, mají vlastní mem

21. září 2020
Fenomem

Nejspíš jste si v médiích také všimli apokalyptických snímků z Kalifornie, kde se nebe zabarvilo oranžově z popílku, který zvedly do vzduchu mohutné lesní požáry. Souhlasím, že tohle není úplně téma na vtipkování, a internet se tady humoru vesměs zdržel. Tedy až na srovnání aktuálních fotek z Kalifornie se záběry ze sci-fi filmů Blade Runner a Blade Runner 2049, kde je také oranžová obloha kvůli hojným požárům.

Kvůli extrémnímu horku a suchu hoří v Bay Area od srpna stovky požárů a tisíce lidí přišly o své domovy. Memová scéna si nicméně všímá jednoho konkrétního ohně, toho, který na začátku září vzplál v El Doradu v oblasti Yucaipa. I k němu přispěly důsledky změny klimatu, ale jeho původ je vyloženě bizarní – odstartoval ho ohňostroj při večírku, na němž rodiče prozrazují pohlaví svého nenarozeného dítěte.

Teď tu hoří přes 60 čtverečních kilometrů lesa. Oslava na počest zveřejnění pohlaví dítěte rodině a přátelům je taková americká specialita. V angličtině se tomu říká Gender reveal party, a proto se tomuto požáru na internetu a v médiích přezdívá Gender reveal fire. Něco takhle ujetého si memová subkultura samozřejmě nemohla nechat ujít.

Gender reveal party meme

Na jednom obrázku vojáci utíkají před hořícím lesem a říkají: „Aha, tak Steve bude mít další holku.“ Další mem spojuje Gender reveal party s významnými historickými katastrofami – od vyhynutí dinosaurů až po pád vzducholodi Hindenburg.

Také se vrací memový template s morálním dilematem, kterou cestou s lidmi poslat tramvaj – ať ji pošleme modrou, nebo červenou cestou, zabije stejný počet lidí. Další vtipy se soustředí na už dospělé dítě, které se dozví, že kvůli jeho pohlaví nechali rodiče podpálit půlku státu.

Gender reveal party meme

Už samotný koncept oslavy je problematický. Pohlaví dítěte před narozením stejně nikdy nevíme stoprocentně. A striktně vzato, svůj gender si beztak v dospělosti může změnit. Je tedy otázka, jestli je vůbec co slavit, když je to úplně jedno.

Gender reveal party meme

Navíc podobné katastrofy spojené s tímto druhem oslav ale vůbec nejsou ojedinělé – amatérská pyrotechnika z večírku začala požáry před dvěma lety v Arizoně, vloni byla v Iowě zabita žena nepovedenou explozí barevného prachu, který měl prozradit pohlaví dítě.

Vlna memů s tématem Gender reveal party teď hlavně upozorňuje na nezodpovědnost lidí pořádat večírky v třaskavém klimatu pozdního léta. Trochu se ale bojím, že tahle memová nadílka může mít úplně opačný efekt a zpopularizuje koncept večírků s tímto tématem i mimo Ameriku. Protože když je co slavit, tak do toho obvykle lidé jdou po hlavě. Takže opatrně s těmi sirkami!

Gender reveal party meme

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, proč se v memech poslední dobou objevuje tolik požárů. A také to, kdo je nejspíš zapálil. Gratulace rodičům, kteří čekají přírůstek do rodiny, ale proč je podstatné, jestli to bude kluk nebo holka? A vážně kvůli této informaci musí shořet tolik domů?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.