„Je výhodné, aby u vás točili filmaři,“ říká výkonná ředitelka filmové kanceláře ve Zlíně

26. červen 2018

Na začátku byly dvě otázky, které si položili zakladatelé zlínské filmové kanceláře. „Proč je důležité, aby filmaři točili v našem městě, a jak jim můžeme pomoct?“ Výsledné odpovědi nám prozradila výkonná ředitelka Magdaléna Hladká. V rozhovoru jsme také řešili výchovu dalších filmařů, financování filmů a také čím filmaři dokážou zaměstnance kanceláře překvapit.

„Zlín má velkou filmovou tradici a historii, bylo tedy jen otázkou času, kdy tady taková kancelář vznikne. Tím, že má filmový průmysl zastoupení v našem kraji, i co se týče vzdělání, tak se automaticky také začalo řešit, kde studenti mohou získávat praxi. Tak vzešla myšlenka: pojďme znovu oživit filmové dění v našem regionu, pojďme oživit filmový průmysl. Jedním z logických kroků je potom založení právě filmové kanceláře,“ vysvětluje Hladká vznik neziskovky ZLÍN FILM OFFICE.

Dále zdůrazňuje, že každý film pomůže zaměstnat výrazný počet lidí v regionu a vytváří také propagační hodnotu, která potom ve výsledku generuje turistický ruch. „Kancelář funguje jako pomyslná pomocná ruka pro filmaře a současně jako ekonomická páka pro region. Lidi si často kancelář pletou s produkční nebo lokační společností, tak to úplně není, i když tam určitý překryv je. Nicméně naše role končí v momentě předání kontaktů nebo zprostředkování informace. Filmař se na nás může obrátit například v momentě, kdy hledá zajímavou lokaci k natáčení nebo když potřebuje doporučit místní dodavatele.“

ZLÍN FILM OFFICE, za kterým kromě Zlínského kraje stojí finančně i Státní fond kinematografie, se za rok a půl své existence podílel například na realizaci televizních sérií Marie Terezie a Metanol nebo na filmu Úsměvy smutných mužů. V České republice je nicméně kromě národní kanceláře i dalších 10 regionálních filmových kanceláří, které se snaží přitáhnout filmaře do svých měst. Jaký mezi nimi panuje vztah a dá se nazvat jako rivalita?

Jak a kam může filmová kancelář směřovat dál? Proč míří ZLÍN FILM OFFICE i za slovenskými filmaři? A z jakého důvodu lidé na Zlínsku vítají filmaře spíš než v Praze nebo Brně? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Šimon Holý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.