Jízda na drakovi i na vlnách Úsvit FM. Mixtape FKA twigs a Weekndovo album na repeat

20. leden 2022

Čerstvý žebříčkový start do nového roku se nevyvedl tak, jak si Annabelle s Filipem představovali. Starými známými, kteří si s číselnými úspěchy nedají pokoj, jsou Adele a její Easy On Me, skladba, která už Filipovi pěkně leze krkem, a Gayle s (dokonce srpnovým) trackem ABCDEFU. Záchvěv čerstvosti přinesl alespoň úspěšný soundtrack disneyovského animáku Encanto a taky mixtape DS4EVER, který nečekaně ke startu roku vydal rapper Gunna.

Těsně pod první desítkou amerického singlového žebříčku se drží uměle ostařený The Weeknd s aktuálním hit singlem Sacrifice. Při té příležitosti se moderátoři Velkých čísel konečně mohli podívat blíž na stále ještě čerstvou desku Dawn FM. Tam, kde pozbývá na hitovém či rádiovém potenciálu, vyvažuje oproti After Hours výpravností a robustností. S novinkou, kterou Annabelle s Filipem točí na repeat, přišla i zpěvačka, tanečnice a producentka FKA twigs.

Mixtapem Caprisongs prý FKA twigs vstupuje do nové éry své kariéry. Její umělecká metamorfóza byla ve Velkých číslech vřele oceněna, Annabelle jen za vším vidí švindl a kalkul, a tak ji podezřívá z neautentických scén v klipu Ride The Dragon – tento track povedenému mixtapu slouží jako otvírák. Prostor překvapivě dostal také belgický hudebník Stromae, který možná nabral culík (a podle Annabelle i pár kilo navíc), ale nezmizela jeho energická teatrálnost a perfektní texty.

Prostor v playlistu Velkých čísel dostala i spousta dalších včetně tuzemských Lake Malawi nebo hvězdného producenta, zpěváka a multiinstrumentalisty Finnease, který je podle Filipa reinkarnací písničkáře Fathera Johna Mistyho v o něco mladším (konkrétně čtyřiadvacetiletém) těle.

Který song je tvrdá tucárna, ale vlastně docela ujde? V čích písních jsou podle Annabelle cítit budovatelské sklony? A je lidstvo jen božím omylem? Pusťte si čerstvý díl Velkých čísel!

autoři: Filip Černý , Annabelle
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.