Jochen A. Freydank: Nejvíc mě těší, že mohu uvést kafkovské téma v Kafkově městě

23. říjen 2015

Hostem dnešního odpoledního On Air byl Jochen Alexander Freydank, který je německým režisérem a scenáristou a mimo jiné získal i Oscara za krátký film Země hraček / Spielzeugland. Jochen Alexander Freydank začínal tím, že režíroval v malých divadlech, reklamy a krátké filmy. Souběžně se věnuje i psaní scénářů pro televizní filmy a seriály.

Do Prahy přijal pozvání na Das Filmfest, kde včera uvedl svůj film Kafkovo doupě. Téma spisovatele Kafky pro něj bylo touhou už od střední školy, nicméně i když se ukázalo, že Kafka v prostoru německy mluvící populace opravdu silně rezonuje, byla cesta ke zpracování povídky trnitá.

„Ve filmu hrají opravdu slavní němečtí herci, kteří po přečtení scénáře ihned kývli, protože Kafka je pro ně velké téma. Překvapivě se pak ale ukázalo, že film podle Kafkovy předlohy není těžké obsadit, ale zafinancovat. Uskutečnit celý projekt nakonec trvalo dlouhých deset let,“ prozradil režisér.

Stejně jako s obsazením měl Jochen Freydank také jasno s tím, jak má film vypadat. „Bylo mi jasné, že musím příběh nechat promlouvat v dnešní době, s estetikou toho, co se na většinu z nás valí každý den. Měl jsem skvělý tým a společně jsme nakonec docílili vizuálu, který jsem si představoval.“

Publikum, které film vidělo 23. října v pražském kině Lucerna, dokazuje, že Kafka je nejen za hranicemi České republiky pojmem, a četnost dotazů na spokojeného a optimisticky naladěného režiséra byla, jak pak sám podotkl, „oproti jiným zemím, kde film uvedl, velmi nečekaná a příjemná“.

Film se promítá v rámci Das Filmfestu ještě jednou, a to 31. října v brněnském kině Art.

03497998.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.