Jonathan Littell - Laskavé bohyně

27. leden 2009

27. leden je Dnem památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. Román spisovatele Jonathana Littella Laskavé bohyně umělecky zpracovává zrovna toto chmurné téma. Holocaust, vraždění civilistů a veškeré krutosti války na východní frontě jsou v této knize realisticky vykresleny.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

Laskavé bohyně rozhodně nejsou nijak oddechovým čtením. Naopak - je možné, že zpočátku se vám z některých realisticky popsaných scén hromadných vražd bude zvedat žaludek. Zároveň s tím, jak se budete dál prokousávat stránkami románu, pocítíte, jak vaše smysly postupně otupují. To, co vás na prvních stech stránkách naprosto šokuje, už vás v poslední části devítisetstránkové knihy zase tolik nepřekvapí. Zkrátka si na všechny ty hrůzy tak trochu začnete zvykat. A tenhle fakt sám o sobě je dost děsivý. Sami na sobě si v průběhu čtení knihy můžete vyzkoušet, jak lehké je překročit hranici lhostejnosti. Pořád se sice jedná jen o pouhou knihu, ovšem jak můžete vědět, zda byste se nakonec v reálném životě nechovali úplně stejně? Docela depresivní představa. Jak říkám, Laskavé bohyně nejsou nijak oddechovým čtením, ale donutí vás se nad hrůzností holocaustu doopravdy zamyslet, ne ho jen slepě přijmout jako dějepisný fakt, o kterém jste se učili ve škole.

00854004.jpeg

Vypravěčem románu je fiktivní postava - bývalý SSman Maxmilián Aue. Jako mnoha dalším vysoce postaveným nacistům se mu podařilo po válce utéct z Německa. Změnil identitu a nyní žije již čtyři desítky let poklidným životem ve Francii. Aue považuje sám sebe za sečtělého intelektuála, je to kulturně založený člověk, který miluje hudbu a výtvarné umění a zároveň je přesvědčen o tom, že nacistický pohled na svět je ten jediný správný. Jeho detailně psané memoáry nás zavedou na východní frontu, do koncentračních táborů, ale i do válečného Berlína.

Autor románu, Jonathan Littell, prý nápad na tuto knihu nosil v hlavě po mnoho let. Protože chtěl všechny události a skutečné postavy vykreslit opravdu přesně, věnoval se celých pět let rešerším a historickému výzkumu. Kniha taky překypuje obrovským množstvím faktů, detailů a skutečností, o kterých jste možná ani neměli tušení. Ač to zní jako klišé, dle mého názoru jsou Laskavé bohyně strhujícím dílem, které opravdu stojí za to si přečíst.

Spustit audio