Josef Bolf o Rezonanci, Těžké planetě a nových projektech

25. březen 2015

S Josefem Bolfem jsme se setkali v ateliéru v Karlin Studios. Mluvili jsme o aktuální výstavě Rezonance v Galerii U Betlémské kaple, o zlomech v jeho dosavadní kariéře a o tom, jaký způsob práce ho v poslední době zajímá.

V Karlin Studios, které v nejbližší budoucnosti pohltí okolní kancelářské kolosy, se právě chystá jedna z posledních výstav s názvem Mrtvé maso. Procházíme rozdělanou instalací a stoupáme do prvního patra, kde jsou ateliéry. „Zatím doufám, že se Karlin Studios jako projekt někam přestěhují a pro všechny, kdo tu pracují, to dopadne dobře, rád bych šel dál s nimi.“ Josef Bolf se usadí uprostřed uspořádaného nepořádku přerušené práce ve svém ateliéru. Nejdřív se ptám, jak sám vidí spojitosti mezi prací svého profesora z AVU Jiřího Načeradského a někdejšího spolužáka Lubomíra Typlta, o kterých je aktuální výstava Rezonance v Galerii U Betlémské Kaple. „Ta výstava vznikla z iniciativy bohužel už zesnulého Jiřího Načeradského a z vervy Luboše Typlta. Nakonec jsme se shodli, že půjde o kresby nebo práce na papíře, na kterých je zjevná bezprostřednost, exprese a určitá přímočarost, která nás myslím spojuje.“

Mluvíme také o předchozí výstavě Těžká planeta, která byla v pražské Galerii Hunt Kastner a později v maďarské Trafó Gallery. „U téhle výstavy pro mě byl důležitý prvek spolupráce. Spolupracoval jsem s několika mými oblíbenými umělci, od architektury výstavy, kterou dělal Tomáš Džadoň, přes video animaci Bohdana Duška a mluvené slovo, které se mnou nahrávala a editovala Johana Švarcová. Až po hudbu, která vystihla atmosféru, o kterou mi šlo, tu připravil Freddy Ruppert. Byl to pro mě zásadní projekt, ve kterém jsem se potřeboval znova vrátit k tomu sídlišti a k všem těm věcem kolem. Mám pocit, že se jím něco uzavřelo.“ Jak Josef Bolf vidí zlomy ve své dosavadní kariéře, jakou hudbu poslouchá u práce a jaké projekty, spolupráce a výstavy v nejbližší době chystá. Poslechněte si rozhovor, který zazněl v On Air Radia Wave na Vltavě.

03346409.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.