„Jsme založením optimisté a taková je i naše hudba.” DVA vydávají čtvrtou studiovku Piri Piri

13. září 2024

Piri Piri, čtvrtá řadová deska hudebního dua DVA, vychází 13. září. V desetileté pauze od vydání předešlé nahrávky Nipomo ale Barbora Ungerová a Jan Kratochvíl stihli vydat hned několik soundtracků k počítačovým hrám. „Tahle práce nás hodně baví a zároveň nám dává svobodu v tom, že nemusíme nutně jen koncertovat,“ shodují se DVA. Jak došlo ke spolupráci s videoherními tvůrci a nahrají někdy DVA vyloženě depresivní song?

„Spolupráce s Jaromírem Plachým z Amanita Design je skvělá, protože se potkáváme v tom, co se nám navzájem líbí. A zároveň máme při naší práci úplně volnou ruku,“ popisuje Jan Kratochvíl fungující symbiózu s videoherním designérem, která trvá od roku 2012, kdy DVA složili hudbu pro hru Botanicula.

Hudba DVA zůstává i na nové desce optimistická, radostná a hravá, ale jak Jan dodává, je to optimismus s potenciální blížící se hrozivou situací. „Někde to tam plíživě je, ale my jsme oba založením optimisté a při depresi hudbu neděláme. Já při depresi netvořím, když si zpívám, tak už mám radost,“ dodává Barbora a Jan s ní souhlasí. „Při špatné náladě mám spíš nutkání chodit ven a nějak tu situaci řešit, než jít a skládat hudbu.“

Složí někdy DVA vyloženě depresivní song? Jak vznikají texty ve vymyšleném jazyce? Ovlivnil zvuk nové desky fakt, že se Barbora i Jan stali od předchozí řadovky Nipomo rodiči? Proč o Piri Piri DVA říkají, že je soundtrackem pro léto, které nikdy nekončí? A jak s prací na čtvrtém studiovém albu souvisí grilovaná kuřata? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.