Jungle mají blíže k velkoměstskému chromu než k džungli

28. červenec 2014

Britský nezávislý label XL Recordings měl kdysi patinu elitářské party, do které šéf Richard Russell zval jen osvědčená jména. Po megaúspěchu Adele teď ale může více riskovat, a tak se pod logem XL objevují i interpreti, kteří nutně nemíří k platinovým prodejům. Za poslední rok zde vydali desky rappeři Le1f, Giggs a Kaytranada nebo písničkář King Krule, všechno talenty, které ještě mají kam růst.

To stejné by se dalo říct i o nejnovější akvizici – londýnské dvojce Jungle, která existuje jen dva roky a hraje opojnou verzi disco, funku a soulu pojatou ovšem optikou bělošských nerdů. Jejich eponymní debut je tak víc Bee Gees než Prince a také víc chromované město než džungle.

Jungle o sobě dali vědět vloni dvojicí skvělých singlů The Heat a Platoon, pod něž se podepsali jen písmeny J a T. Následné pátrání po skutečné identitě ale neprozradilo nic skandálního – Tom McFarland a Joshua Lloyd-Watson ještě v roce 2011 hráli v třetiligové britpopové kapele Born Blonde, odkud se ale následně vydali radikálně odlišným směrem. Když album odstartuje skladbou The Heat, není třeba příliš spekulovat o důvodech, proč XL Recordings vsadili zrovna na tenhle stylově i hudebně vybroušený spacefunk značky Jungle. I následující track Accelerate nebo pozdější singly Busy Earnin a Time zní jako zapomenuté letní hity z osmdesátek, které mají potenciál dostat do varu celý klub.

Po prvních čtyřech skladbách by jeden propadl euforii, že poslouchá nejlepší popové album roku, jenže nadšení brzy skončí a zbytek desky už jen opakuje ty stejné triky. Po čase vás začne štvát, jak moc chladný je zvuk desky, jehož drtivá většina instrumentů existuje jen v počítači. I to zpěvákovo falsetto je po půl hodině poněkud nesnesitelné. To hlavní ale je, že všechny skladby zní jako stvořené z jednoho těsta. Brzy tak začnete litovat, že Jungle nepočkali třeba ještě rok a neshromáždili víc kvalitního materiálu.

03174002.jpeg

Dnešní stav hudebního průmyslu svádí k tomu, aby kapely trávily více času pilováním své mediální prezentace než nad debutovou deskou. Často se pak ale stane, že hudebně předstupují před fanoušky v jaksi nedopečeném stavu. Z eponymní desky britských Jungle by se dalo sestavit skvělé EPčko, jako dlouhohrající album je to ale zklamání.

Hodnocení: 65 %
Jungle – Jungle (XL Recordings, 2014)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.